eindejaarslijstje 2003 van Laurie Franssens

  1. Adam Green Friends Of Mine Okselfrisse lentedeuntjes ondersteund door strijkers, geboende stembanden en gesofisticeerd gitaargetokkel floreren op "Friends of Mine". Onverwacht van iemand die anders met The Moldy Peaches op het podium staat te dollen, maar allesbehalve onbemind.
  2. Somnabula: Swamps Of Simulation Hymnen zo donker dat een zaklamp geen overbodige luxe is bij het beluisteren ervan. Met "Swamps of Simulation" heeft Mauro zich de titel van "Limburgs Zwarte Goud" toegeëigend en laat hij alle steenkooltjes verweesd achter.
  3. Cat Power: You Are Free Chan Marshall alias Cat Power maakt muziek die je zin geeft om een wollen trui aan te trekken, naar buiten te rennen en in een berg eikenbladeren te duiken. Heerlijke herfstplaat.
  4. The White Stripes: Elephant dum-dumdumdum-dumdum-dum dum-dumdumdum-dumdumdumdumdumdum
  5. Mintzkov Luna: M For Means And L For Love Drie jaar na hun glorieuze overwinning op Humo’s Rock Rally dan eindelijk het debuutalbum van dit vijftal uit Lier, maar het was het wachten waard. Fijne melodieën die het opnemen tegen hoekige ritmes en rollende bassen maken het besluit eenvoudig en kort: vive la jeunesse belge!
  6. De Portables: Girls Beware Een plaats in de ranking omdat zij ervoor zorgden dat de Big Pepper terug ingevoerd werd bij de Quick. En, oh ja: fijne plaat.
  7. Scout Niblett: I Am Emma’s aandoenlijke peuterdrumtechniek — die bezwaarlijk "techniek" genoemd kan worden — slaagt er niet alleen in mannenharten op hol te brengen, maar weekt ook bewondering los bij tere tienermeisjes die haar vervolgens een plaatsje geven in hun lijst van favoriete albums.
  8. Radiohead: Hail To The Thief "Neen, "Hail to the Thief" was geen aaneenschakeling van hoogtepunten." Dat is hoe ondergetekende zich de plaat herinnerde. Maar bij nader inzien doen die paar fantastische nummers haar de minder sterke met de mantel der liefde bedekken.
  9. Jeffrey Lewis: It’s The Ones Who’ve Cracked That The Light Shines Through Veel weten we niet van deze busker/striptekenaar. Hij is net als aanvoerder van deze lijst, Adam Green, een radertje in het New Yorkse anti-folk-netwerk en maakt liedjes op een gitaar geleend van zijn vader. Mooie liedjes, quoi.
  10. Das Pop: The Human Thing "Let’s do the human thing and stop being interesting". Interessant doén werd afgezworen, waardoor Das Pop alleen maar interessanter geworden is.De nummers werden laagje voor laagje afgepeld, tot aan de essentie. Daar zullen hoogstwaarschijnlijk heel wat darlings voor gekilld zijn, maar resultaat is wel een plaat die er staat.

Fijne ontdekkingen (mijn grootste dankbetuigingen geadresseerd aan Ayco Duyster) : M83 met Dead Cities, Red Seas And Lost Ghosts en Welcome, Convalescence van South San Gabriel.
Verder nog Stephen Malkmus & The Jicks’ Pig Lib, de ep van Mauro & The Grooms, en zowel Tom Barmans liveplaat met Guy Van Neuten ("Live"; het mag al eens wat korter dan Jeffrey Lewis) als de soundtrack van zijn film Any Way The Wind Blows.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − vijf =