De Killer 5 :: Met de dood in het hart (Jacamon & Matz)

Luc Jacamon en Matz maakten een droomdebuut in de stripwereld met het eerste deel van De Killer. Hun verhaal over een filosofische huurmoordenaar sprak meteen het grote publiek aan. Met het vijfde deel sluiten ze de reeks op een geslaagde manier af.

Eind jaren ’90 debuteerden een hele scheepslading nieuwe strips bij uitgeverij Casterman. Vaak werden die verhalen gemaakt door debutanten of jonge, onervaren auteurs. Terwijl het merendeel van die strips door pers en publiek genegeerd werden, wist De Killer zich van bij het eerste deel te manifesteren als een klassieker in wording. In deze reeks vertelt scenarist Matz het verhaal van een naamloze huurmoordenaar die we volgen bij een van zijn opdrachten. Alles lijkt mis te lopen en de opdrachtgevers blijken hem er te willen inluizen. Daarbij volgen we het verhaal door een monoloog van de huurmoordenaar. Hierin tracht hij voortdurend zijn bestaan te rechtvaardigen en te verantwoorden waarom hij een huurmoordenaar is geworden. Het resultaat is een erg menselijk verhaal over een intelligente man die door omstandigheden de keuze maakt om zijn brood te verdienen met het ombrengen van mensen. De tekeningen van Luc Jacamon vallen op door hun dynamiek en explosiviteit. In een stijl die wat wegheeft van Nicolas De Crécy (Prosopopus) combineert hij gladde computerkleuren met ruwe penseeltrekken, wat een heel geslaagd resultaat oplevert.

Met dit vijfde deel wordt het verhaal van onze Killer afgerond. In de eerste delen werd duidelijk dat zijn vroegere vertrouwensman een smerig dubbelspel had gespeeld, waarin de Killer een speelbal was in een strijd om het monopolie in de internationale drugshandel. Daarnaast leerde onze held in deze vijf albums ook de waarde van vriendschap kennen. Zo besluit hij op het einde een punt te zetten achter zijn moordenaarsloopbaan. Zijn tegenstanders laten echter niet zo snel los.

Matz en Jacamon hebben met deze albums bewezen een aanwinst te zijn binnen de stripwereld. Het snelle, spitse verhaal met de scherpe teksten weet op een overtuigende manier de beweegredenen van een moordenaar op een rijtje te zetten. Ook in zijn actiescènes overtuigt Matz met een snelle decoupage die de adrenaline voortdurend de hoogte injaagt. Met Jacamon vormt hij een schitterend duo, dat hopelijk nog andere projecten samen zal opzetten. Matz’ volgende project wordt een samenwerking met Colin Wilson. Hopelijk kan hij daarin al het goede dat De Killer voorspelt, bevestigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × drie =