Agadamgorodok (Bailly & Lapière)

De auteurs van de kinderstrip Ludo halen zwaar uit met Agadamgorodok, een tragisch en gevoelig verhaal over het leven in een Siberisch stadje. De combinatie van expressief en persoonlijk tekenwerk met een uitgebalanceerd poëtisch verhaal maakt van dit album één van de meest verrassende Vrije Vlucht-boeken van de laatste maanden.

Pierre Bailly en Denis Lapière gelden stilaan als één van die duo’s in de stripwereld die elkaar stimuleren tot werk op een hoger niveau. Totnogtoe heeft geen enkel album van hun hand ontgoocheld. Hun eerste boek, Het seizoen van de palingen, was meteen een schot in de roos door de gevoelige toon van het boek. Zowel in de tekeningen als in het scenario schuilde iets poëtisch, iets melancholisch. Met Ludo maakten beide dan weer de overstap naar de frisse kinderstrip. De belevenissen van het jongetje Ludo spreken zowel kinderen als volwassenen aan en hebben ook na 5 delen nog niets aan frisheid ingeboet.

Beide auteurs spraken al vele jaren over een samenwerking voor de Vrije Vlucht-collectie van uitgeverij Dupuis. Agadamgorodok is enerzijds een album dat in de lijn ligt van hun vroeger werk, maar dat anderzijds toch behoorlijk weet te verrassen. Het vertelt het verhaal van Jules, een kerel die in een harde en donkere wereld op zoek is naar een zin voor zijn bestaan.

Jules leeft in het ijskoude stadje Agadamgorodok en zoekt zijn toevlucht in de poëzie en de liefde. Op een bepaald moment raakt hij aan een baantje bij de tirannieke Speracedes, die al geruime tijd over Agadamgorodok heerst met een criminele willekeur. Toevallig ontmoet Jules ook een blond meisje, die in zijn naïeve ogen al gauw een Engel wordt. De beide verhaallijnen verstrengelen zich meer en meer en leiden het boek naar een treurige maar o zo mooie ontknoping.

Agadamgorodok biedt een verhaal over de zin van het leven. Poëzie en liefde zijn de enige twee uitwegen voor Jules. Een dergelijke boodschap geeft Denis Lapière wel vaker mee in zijn strips, maar met de krachtige tekeningen van Pierre Bailly bereikt de boodschap op een doeltreffende manier zijn doel. Bailly heeft zijn tekeningen voor dit verhaal ruwer, spontaner gemaakt. Sommige prenten bestaan slechts uit een aantal ruwe vegen. Toch weet hij de gebeurtenissen overtuigend te verbeelden, wat de kracht van dit album nog versterkt. Agadamgorodok is een perfecte mix van klassieke vertelkunst en gedurfd experiment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + 20 =