Nostoc :: Too Big For His Boots

Wie dacht dat al het goede van de Vlaamse muziek uit Antwerpen komt, moeten we teleurstellen. Maak u klaar voor een rondje Limburg en ontdek wat het bronsgroen eikehout allemaal heeft voortgebracht. Het sympathieke debuutalbum van Nostoc, bijvoorbeeld.

Nostoc mixt verschillende stijlen en invloeden op een frisse manier. Het resultaat is een muziek die we niet meteen kunnen klasseren in een of ander vakje. Als u per se enkele verwijzingen wilt: Waits, Beefheart, Calexico,
Latijns-Amerikaanse ritmes, jazz en zigeunermuziek.

Op Too big for his boots valt vooral de aanwezigheid van drums en blazers op. Soms lijkt het dat dat elementen zijn die de nummers dragen. Al de rest (gitaar, bas, piano, percussie, xylofoon, orgel en zang) klinkt als versiering, een gratis toemaatje. Vaak overheersen de blazers het nummer, maar dan in positieve zin, doordat ze hun melodie prominent op de voorgrond plaatsen.

Opvallend swingend is "Awake on the U-turn" dat met de blazers en de drums er meteen stevig invliegt, maar dan plots ineens veel stiller doorgaat, om tot slot weer helemaal open te barsten. Aandachtige luisteraars van Brussel Vlaams op StuBru herkennen "A Diker’s nightmare" misschien. Net als het voorgaande nummer drijft dit op de pittige drums die regelmatig van ritme wijzigen.

Het enige wat licht teleurstelt op Too big for his boots, zijn de zanglijnen van de broertjes Reekmans. We zegden het al eerder, de zang bekleedt niet meteen een prominente plaats in de nummers. Misschien is het net omdat ze iets te vlak en te zacht is om alle aandacht te trekken, waardoor ze bij beluistering van de cd niet de volle aandacht naar zich toetrekt. Vooral bij opener “Labour for love” valt de zang wat tegen. De titelsong, "A Sailor’s Song" en “Man at the Door” zijn op hun beurt erg leuke nummers vol pit, bij live-optredens veroorzaken ze zonder enige twijfel wat geschuifel in het publiek.

Too big for his boots is een absolute aanrader voor de muziekliefhebber die net dat ietsje meer verlangt. Ietsje meer variatie, of ietsje meer durf dan dat we tegenwoordig op de meeste releases aantreffen. Een opvallend debuut.

http://www.toutpartout.be
Labelman

verwant

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in