Korn :: Untouchables

Ze kunnen de vaders van de nu-metal genoemd worden, en met hun twee vorige albums Follow the leader en Issues werden ze multimiljonairs. Nu zijn ze terug en met het nieuwe album Untouchables stonden ze voor de zware opdracht hun geesteskind frisse adem in te blazen en te redden van sell-out na het enorme succes van broekmannetjes als die van Linkin Park en soortgelijke soft-metal-toestanden. Zijn ze nog steeds de Untouchables binnen het genre of is Korn voorbijgestreefd door haar eigen creatie?

Na het succes van Issues en de daaropvolgende tour nam Korn een ruime creatieve adempauze voor ze weer in de studio trokken voor Untouchables. Wie verwachtte dat ze met het nieuwe album ook een nieuwe richting in zouden slaan, komt na het beluisteren van de eerste helft bedrogen uit. Opener "Blame" maakt al snel duidelijk dat Korn het moeilijk heeft om het niveau van het vorige album te overstijgen. Een kleine teleurstelling dus, ware het niet dat dat niveau sowieso al erg hoog lag.

De 7-strings van Munky en Head grommen als vanouds, de ritmesectie van Fieldy en David houdt alles mooi en krachtig binnen de perken, en Jonathan Davis is nog steeds Jonathan Davis, alleen deze keer — spijtig genoeg — zonder doedelzak. "Make Believe" en "Bottled Up Inside" gaan op het elan van "Blame" voort zodat je na deze drie nummers spijtig genoeg het gevoel krijgt dat je het allemaal al wel eens gehoord hebt.

"Toughtless" en "Embrace" komen net op tijd om het gevoel dat Korn op safe speelt, te doorbreken. Terwijl de vocals van het eerste nog steeds niet echt origineel genoemd kunnen worden, misbruikt Jonathan Davis in het tweede een verfrissend death-metal stemeffect in de verzen. "I’m Hiding" is in de verzen dan weer een beetje lauw, maar kan er nog net door wegens een prima refrein. De eerste single "Here to stay" is met verstand van het betere beukwerk gemaakt en kent daarom geen enkel slecht moment, en toch…

Overtuigend kan het tot nu toe niet genoemd worden, en daar zit de te gepolijste productie waarschijnlijk voor iets tussen. Waar Korn in hun naamloos debuut kon verbazen met het ruwe Korn-geluid — dat overigens live nog steeds prima werk levert — zijn op de laatste drie albums maar al te vaak de scherpe kantjes weg gevijld waardoor het allemaal net iets té glad en te weinig overweldigend wordt.

Met "Hollow Life" neemt Korn stevig gas terug en wordt de betere tweede helft ingeluid. In dit tweede deel levert de productie dan weer wel prima werk, net omdat de nummers introverter, duisterder, en gevarieerder zijn: soms heel terughoudend en verfijnd, dan weer voluit brutaal en krachtig. In "Wake Up Hate" voel je nog enig zoekwerk naar de juiste toon, maar "No One’s There" en "One More Time" — absoluut dé song van het album, met een meezinger van een refrein waar je nekhaar zich voor recht — zijn voltreffers van formaat.

Spijtig dus dat Korn met "Beat It Upright" weer even het niveau van de vorige vier nummers verlaat voor weinig fijnzinnig gebeuk en afschuwelijk slechte lyrics zoals "are you ready for a good flogging baby? Come and beat my ass just for fun…". Wanneer het uiterst flauwe "Alone I Break" daarop volgt, begrijp je het even helemaal niet meer. Gelukkig volgt afsluiter "Hating", een van de betere nummers van Untouchables: verfijnd, maar net stevig genoeg.

In Untouchables gaat Korn op zoek naar een tweede adem, iets waar ze in de tweede helft van het album veel beter in slagen dan met de eerste zeven nummers. Het blijft allemaal onverwoestbaar Korn, maar het zijn vooral de vocals van Jonathan Davis die de songs ofwel naar een hoger niveau tillen of de mist in doen gaan.

Het is trouwens opvallend dat, hoewel de verkoopcijfers van Untouchables zeker niet teleurstellen, we van het nieuwe Korn-album weinig of niks te horen krijgen op MTV. Laten we ons hier vooral niet aan storen en op basis van het tweede deel van de cd het beste hopen voor de toekomst. Op Pukkelpop zal Korn alleszins voor een knaller van een optreden zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien + twintig =