Alfred :: Senso

Bekijk Berichten

Alfred, de auteur die aan een voornaam voldoende heeft en daarmee online nauwelijks op te zoeken is, heeft een boek uit over een figuur die net zo moeilijk in deze moderne tijden in te passen is: Germano. In Senso wordt op sierlijke wijze getoond dat we allemaal slechts blaadjes zijn, voortgedreven door de wind.

Ergens in een Italiaans aandoend decor maken we kennis met Germano. De man, van middelbare leeftijd en een beetje verdwaasd, strompelt tijdens een hittegolf een station uit. Hij heeft net zes uur vastgezeten in een bloedhete trein, zijn voorziene vervoer is in geen velden of wegen te bekennen en de weg naar het hotel is langer, véél langer dan verwacht. Wanneer hij eindelijk zijn overnachtingsplaats bereikt, blijkt zijn reservatie niet bevestigd en kan Germano naar onderdak fluiten. Elders in het hotel is ondertussen een bruiloft aan de gang.

Wat volgt, is een aaneenschakeling van kleine gebeurtenissen en ontmoetingen, zoals ze zich bij momenten inderdaad aandienen wanneer het lot je gunstig gezind is, dan wel een loer wil draaien. In een prachtig kleurenpalet zien we hoe Germano een heethoofd (je bent patser zonder zin voor nuance of je bent het niet) het hoofd biedt, er is een hotelconciërge die een blanco puzzel legt, een nieuwsgierig kind dat door de hoteltuin dwaalt en dan is er de fascinerende Elena. Met zo’n stoet karakters waan je je bij momenten in een song van Bob Dylan uit midden jaren 70. Denk Black Diamond Bay of Lily, Rosmary and the Jack of Hearts, en je krijgt zo’n beetje een idee van de sfeersetting die Alfred behoorlijk succesvol nastreeft.

Senso is geen groots verhaal, maar brengt op aandoenlijke en fascinerende wijze het leven van enkele intrigerende mensen in beeld. Ze hebben allemaal hun bagage, een verleden dat hun toekomst lijkt te hypothekeren, maar tegelijk ontdekken ze dat het leven vol verrassingen kan blijven zitten. Het vervliegen van de tijd is misschien niet te stoppen, maar voor wie er zich niet van afkeert, blijkt schoonheid zo voor het grijpen te liggen, zou, melig samengevat, het idee achter Senso kunnen zijn. Want er ook van zij, laat je gewoon meeslepen door dit prachtig kleinood.

8
Lauwert

recent

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

Rock am Ring, 7-9 juni

Met Rock Am Ring begin juni kunnen festivalgangers die...

Rock am Ring, 7-9 juni

Met Rock Am Ring begin juni kunnen festivalgangers die...

aanraders

Mark Schaevers :: De levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Waarom Pierre dood moest (Alfred & Olivier Ka)

Waarom hadden we eigenlijk niet veel verwacht van dit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in