Alfred :: Senso

Alfred, de auteur die aan een voornaam voldoende heeft en daarmee online nauwelijks op te zoeken is, heeft een boek uit over een figuur die net zo moeilijk in deze moderne tijden in te passen is: Germano. In Senso wordt op sierlijke wijze getoond dat we allemaal slechts blaadjes zijn, voortgedreven door de wind.

Ergens in een Italiaans aandoend decor maken we kennis met Germano. De man, van middelbare leeftijd en een beetje verdwaasd, strompelt tijdens een hittegolf een station uit. Hij heeft net zes uur vastgezeten in een bloedhete trein, zijn voorziene vervoer is in geen velden of wegen te bekennen en de weg naar het hotel is langer, véél langer dan verwacht. Wanneer hij eindelijk zijn overnachtingsplaats bereikt, blijkt zijn reservatie niet bevestigd en kan Germano naar onderdak fluiten. Elders in het hotel is ondertussen een bruiloft aan de gang.

Wat volgt, is een aaneenschakeling van kleine gebeurtenissen en ontmoetingen, zoals ze zich bij momenten inderdaad aandienen wanneer het lot je gunstig gezind is, dan wel een loer wil draaien. In een prachtig kleurenpalet zien we hoe Germano een heethoofd (je bent patser zonder zin voor nuance of je bent het niet) het hoofd biedt, er is een hotelconciërge die een blanco puzzel legt, een nieuwsgierig kind dat door de hoteltuin dwaalt en dan is er de fascinerende Elena. Met zo’n stoet karakters waan je je bij momenten in een song van Bob Dylan uit midden jaren 70. Denk Black Diamond Bay of Lily, Rosmary and the Jack of Hearts, en je krijgt zo’n beetje een idee van de sfeersetting die Alfred behoorlijk succesvol nastreeft.

Senso is geen groots verhaal, maar brengt op aandoenlijke en fascinerende wijze het leven van enkele intrigerende mensen in beeld. Ze hebben allemaal hun bagage, een verleden dat hun toekomst lijkt te hypothekeren, maar tegelijk ontdekken ze dat het leven vol verrassingen kan blijven zitten. Het vervliegen van de tijd is misschien niet te stoppen, maar voor wie er zich niet van afkeert, blijkt schoonheid zo voor het grijpen te liggen, zou, melig samengevat, het idee achter Senso kunnen zijn. Want er ook van zij, laat je gewoon meeslepen door dit prachtig kleinood.

8
Lauwert

recent

Hozier

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

The Last Dinner Party

8 december 2023Vorst Nationaal, Brussel

Pauline de Bok :: De Poel

Ja, het klimaat verandert. En ja, dat zien we...

Go_A

Trix, Antwerpen

Stick To Your Guns

6 december 2023Vooruit, Gent

aanraders

David Van Reybrouck :: Revolusi

Wat nog schrijven na Congo. Een geschiedenis? Die studie,...

Juli Zeh en Simon Urban :: Tussen werelden

Sinds de Duitse successchrijfster en voormalig rechter Juli Zeh...

verwant

Waarom Pierre dood moest (Alfred & Olivier Ka)

Waarom hadden we eigenlijk niet veel verwacht van dit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in