ROXY MUSIC FEST 2023 / 22-23-24 september

De zomer in stijl afsluiten of de herfst met een knal beginnen, het is maar hoe u het bekijkt, maar het kan in ieder geval van 22 tot en met 24 september in het Limburgse Koersel (Beringen).  

De gezellige dorpscinema The Roxy Theatre en de buren van jeugdhuis Club 9 vormen daar voor het tweede jaar op rij het decor voor Roxy Music Fest: een driedaags festival dat alle raakpunten van muziek met cinema wil omarmen – denk aan muziekdocumentaires, concertfilms of klassieke, narratieve film waarin de soundtrack een prominente rol invult.    

Het festival opent op vrijdag 22 september feestelijk met de première van Italo Disco: The Sparkling Sound of the 80’s. No shit sherlock, het gaat hier over het genre dat in de jaren ’80 met aanstekelijke synthesizer-melodieën en ietwat bizarre teksten balanceerde tussen briljante pop en aanstekelijke kitsch. Na de vertoning kruipt niemand minder dan Wiebe Loccufier (Dj Tonic) van The Subs achter de draaitafels voor een exclusief italo-setje terwijl Club 9 haar deuren openstelt voor het jonge gitaargeweld van STEVE en Dj Nathachelet. Eerder op de avond kan u ook naar het bejubelde The Sound of Identity, de documentaire over de eerste transgender die de operawereld veroverde… in het extreem conservatieve Tulsa nog wel.

Op zaterdag 23 september kan u onder andere opnieuw genieten van Elvis’ iconische comeback special uit 1968 (Reinventing Elvis: The 68 Comeback) en de ingetogen kracht van Lou Reeds’ Berlin. Met Rebel Dread en het onwaarschijnlijke Who Killed The KLF? staan er ook twee unieke en niet te missen premières te wachten. Vooral deze laatste is er eentje om met stip te noteren. Iedereen die MTV nog gekend heeft als een serieuze muziekzender heeft ongetwijfeld ooit gehoord van “Last Train To Trancecentral”, “What Time is Love?” of “Justified and Ancient”. Het Britse duo achter de alternatieve acidhouse-klanken van The KLF – Jim Cauty en Bill Drummond – werd immens populair totdat ze bij wijze van bizarre performance art besloten om hun succes, in de vorm van een miljoen pond aan cash geld, letterlijk in de fik te steken. John Higgs schreef er al een onwaarschijnlijk amusant boek over, nu is er dus de film.  

’s Avonds veel schoon volk op de rode loper, want dan zullen klassiekers Any Way The Wind Blows (ter ere van de 20ste verjaardag) en Wien is ’t Hof van Commerce? opnieuw vertoond en ingeleid worden door hun respectievelijke makers, Tom Barman en Kristof Michiels aka DJ 4T4. Leuk detail: beide heren nemen erna nog plaats achter de draaitafels voor een feestelijke afterparty in Club 9 die nog voorafgegaan wordt door de screening van F(R)EE: Behind The Scenes of the Free Party Movement. Tom Barman zal ook op vrijdag en zondag aanwezig zijn om twee door hem gekozen films te bespreken en presenteren (waaronder horror-klassieker The Omen, met die ijzingwekkende soundtrack van Jerry Goldsmith!). Liefhebbers van het zwaardere werk mogen dan weer zeker Anvil: The Story of Anvil niet missen, een grappig maar tegelijk ontroerend relaas over een metalband die vooral veel pech kende en mede door een hoogst amateuristisch management veel minder faam verwierf dan die uiteindelijk verdiende.

De slotdag, zondag 24 september, kan voor de vroege vogels aangevat worden met een brunch in het prachtige decor van Het Aerts Paradijs waarna u aansluitend een gezapig “babbelconcert” van LUCA School of Arts-docent en pianomeester Marc Erkens kan meepikken. Regisseur Guy Fellemans komt zijn nieuwste docu Belgian Brass: On Air presenteren (over het befaamde koperensemble dat haar draai en drive moet zien te heroveren temidden van de coronagerelateerde lockdowns) en artistiek directeur van Ancienne Belgique, Kurt Overbergh, zal zijn liefde voor jazzlegende Billie Holiday komen onderbouwen. Met Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd en Hung Up On A Dream: The Zombies Documentary, staan er ook op zondag spraakmakende documentaires op de planning. Eppo Janssen, Pukkelpop-programmator en wandelende muziekencyclopedie, zal in de bar van The Roxy Theatre het festival afsluiten met een eclectische dj-set. Keuze in overvloed als u het ons vraagt!

recent

Geen geld, wel schrijftalent? :: Trek dan voor ons naar de festivals!

Kijk je vloekend naar de festivalaffiches? Achter het bordje...

Graspop :: Een vriendelijk gevraagde circle pit

20 juni 2024Graspop, Dessel

Graspop: de metalen wei waar enola twintig jaar lang...

The Bikeriders

Vroeg in The Bikeriders van Jeff Nichols (Midnight Special,...

Fervents :: Let Go

Anderhalf jaar geleden brulden ze ons wakker met "Billy",...

Inside Out 2

Ook al is Inside Out 2 bij ons nog...

verwant

Film Top 10 voor 2022: Philippe Vermeer

De enola-filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun tien...

Film Top 10 voor 2022: Esther De Loose

De Enola filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun...

Elvis

Begin de jaren negentig van de vorige eeuw bestormde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in