Dirk Stallaert & Kim Duchateau :: Nero De hemeltergers

Nog een aller-, allerlaatste Nero, om het af te leren. En mogelijk is het meteen de meest absurde in de reeks.

Nog een nieuwe Nero dan? Welja, waarom niet? Het dagbladverschijnsel wordt dit jaar immers 75, terwijl zijn geestelijke vader Marc Sleen 100 jaar geleden geboren werd. Dit dubbele jubileum is de aanleiding voor Kim Duchateau en Dirk Stallaert om de handen in elkaar te slaan en een aller-, allerlaatste Nero-album af te leveren.

Toen Marc Sleen en zijn toenmalige rechterhand Dirk Stallaert alweer twintig jaar geleden de reeks stopzetten, was dat een einde in schoonheid. Ruim een halve eeuw was Nero een klein, maar dagelijks onderdeel geweest van het leven van honderdduizenden krantenlezers. Daarbij was Sleen er behoorlijk goed in geslaagd een moordend productietempo aan te houden zonder al te veel aan kwaliteit in te boeten. Nero was kolder, maar werd nooit stompzinnig en droeg voor de lezer steevast enkele herkenbare elementen in zich. De komst van tekenaar Dirk Stallaert in de jaren 1990 betekende zelfs een stap vooruit: Stallaert leverde geen half werk, wat in het geval van Nero zelfs voor een kleine cultuurshock zorgde — de tekeningen waren plots wel héél verzorgd.

Vandaag gaat Nero nog een stapje verder. Kim Duchateau, die een kleine vijf jaar geleden al op eigen kracht De zeven vloeken presenteerde, laat zich in De hemeltergers als scenarist helemaal gaan en drijft Nero in het nieuwe album tot het uiterste. De hemeltergers is een knettergek verhaal dat zich niet zomaar laat samenvatten. Kort gezegd komt het er op neer dat Madam Nero enigszins doorslaat, Adhemar nog maar eens spoorloos verdwenen is en een vreemde mogendheid het land overgenomen heeft. Nero, die zijn zinnen gezet had op het bekijken van een natuurdocumentaire, kan weer aan de slag en tracht het absurde avontuur tot een goed einde te brengen.

Daarbij wordt de gekende stoet nevenfiguren opgevoerd: Petoetje en Petatje tonen zich andermaal als de schranderste leden van hun gezin en Abraham Tuizentfloot is nog steeds het ongeleid projectiel dat hij altijd was, een kleine stokebrand die het niet zo begrepen heeft op het gezag, of dat nu nieuw is of niet.

Het verhaal dat daaruit voortspruit, ontspoort algauw en doet de vraag rijzen in hoeverre hier, ondanks dat er een echte Nero-tekenaar aan het werk is, de geest van de reeks geen geweld aangedaan wordt. Het antwoord is echter betrekkelijk eenvoudig: De hemeltergers is een hommage aan Nero, geen Nero-album in de strikte zin van het woord. Wie er een strikte kijk op na houdt over wat mogelijk is binnen het Nero-universum, houdt het hyperventilatiezakje maar beter bij de hand tijdens het lezen. Maar wie bereid is mee te surfen op de hersenkronkels van Duchateau, kan rekenen op een bijzondere Nero-ervaring.

7

recent

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Fischer-Z :: Triptych

John Watts lijkt de laatste jaren wel aan een...

The Dead Don’t Hurt

Viggo Mortensen heeft als acteur een langlopende en gevarieerde...

Chantal Acda & The Atlantic Drifters :: Silently Held

Met haar nieuwe studioalbum Silently Held spant de Nederlands-Belgische...

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

aanraders

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Marc Sleen – De interviews

Het is een oud zeer, een dat Marc Sleen...

Willy Linthout en Luc Cromheecke :: Nero – De toet van tut

Nero leeft weer een beetje. Drie jaar nadat Kim...

Hec Leemans & Dirk Stallaert :: Het tekenplezier moet van de strips afspatten

Goed twintig jaar is de wereld verstoken gebleven van...

Kim :: Nero en Co – De Zeven Vloeken

De humor van Kim komt die van Marc Sleen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in