Jimetta Rose & The Voices Of Creation :: How Good It Is

De wereld bestaat niet enkel uit hittegolven, oorlogen en gemiste strafschoppen. Het kan ook prachtig in haar eenvoud zijn. Dat is het beeld dat Jimetta Rose samen met haar vocaal leger The Voices Of Creation schildert in spirituele jazz- en soultinten op hun eerste langspeler How Good It Is. Open je ogen, spits je oren en adem diep in: het ware paradijs ontdekt, in de alledaagsheid van je eerste kop koffie op een dinsdagochtend.

Even voorstellen, die Jimetta Rose. Opgegroeid in de gospelscene van LA werd het al snel duidelijk: met het geluid dat uit haar keel komt, laat ze de gemiddelde zanger(es) ver achter zich. Een leven in de muziekbusiness stond dus in de sterren – of meer toepasselijk, in witte letters op de Hollywood hills rondom de stad geschreven. En toch, het klassieke pad richting een carrière als spirituele koorzangeres leek haar wat te mooi geplaveid. Statige gewaden en sandalen hoeven heus niet elke dag. Het mag ook eens een frivool jurkje en hippe sneakers zijn. Makkelijker om lekker mee te bouncen en grooven op het beste uit de moderne jazz- en hiphopscene. Zo koos ze het minder betrede pad in het alternatieve muziekmilieu, hetgeen in het verleden al resulteerde in interessante albums zoals de naar Eriykah Badu hintende funkjazzplaat The Light Bearer uit 2016, of de alt-hiphop langspeler Around The Way Queen uit 2022.

Een vrouw die creatief haar zin doet en er geweldig mee weg komt. Klinkt als het gedroomde leven van elke zichzelf respecterende kunstenaar, neen? Helaas, Jimetta had een andere nog onvervulde kinderwens. Ze wou haar eigen koor oprichten. Maar niet met geschoolde muzikanten. Neen, ze zou een koor oprichten met mensen die, net als zij, geen muziek produceren, maar ze beleven. En waar vind je die? Niet op de muziekscholen. Wel in het echte leven. Wandelend op straat, voor je in de rij aan de kassa van de supermarkt, of zingend op hun balkonnetje terwijl ze de was ophangen. Zo bracht deze artieste een bont gezelschap bijeen dat dolenthousiast de studio indook, aangevuurd en bijeengehouden door een stel steengoede muzikanten. The Voices Of Creation was geboren.

En nu komt deze bende dus naar buiten met hun eerste langspeler, How Good It Is. Een plaat die bulkt van de liefde en de levensvreugde. In zes aanstekelijke nummers laat het legioen onder leiding van Rose zijn kracht zien. Laat het leven toe in al zijn schoonheid, en het zal je gul belonen. Klinkt toch een tikkeltje religieus, neen? En toch; als deze leuze verkondigd wordt in de kleurrijke fusion van spirituele jazz, ritmische funk en dansbare gospel zoals hier het geval is, doen wij zeker mee. Zo horen we echo’s van Stevie Wonder in “Spirits Up Above”, Pharoah Sanders of Sun Ra in titeltrack “How Good It Is”, en meer klassieke gospel in opener en vooruitgeschoven single “Let The Sunshine In”. Piepend je dansschoenen over de kerkvloer laten glijden of je booty shaken op je stoel: ja, het is allemaal toegelaten.

Na enkele keren beluisteren wisten we meteen: Jimetta Rose weet haar bende ongeschoolde muzikanten in het gareel te houden en tot een prachtig resultaat te brengen. Al blijft het geheel muzikaal wel relatief braaf; de meeste nummers blijven veilig binnen de grenzen van de genres die ze beogen. Persoonlijk hadden we Jimetta en haar legioen zelf ook wel eens de donkerdere hoeken van de alternatieve hiphop en jazz willen zien verkennen. Je amuseren in de studio is dolle pret, maar het resultaat kan misschien nog wel verrassender zijn als je elkaar toch wat uitdaagt. Slotconclusie: een plaat om je in opperbeste stemming te brengen.  Misschien deze in het vervolg even opzetten voor het zevenuurjournaal.

8
Clandestine
Day Dreamer
Stevie Wonder, Sault

verwant

Eindejaarslijst 2022 van Jef De Ridder

Dit was voor mij geen jaar van de gitaar....

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Emperors Of Nothing

De wandaden die binnen de muren van onze gevangenissen...

St. Vincent :: All Born Screaming

St. Vincents zevende slaat je flink op je donder,...

Adrian & Regis Hautiere :: Het Weeskind van Perdide: 1. Claudi & 2. Silbad

Uitgeverij Lauwert waagt zich naast vaak gesmaakte graphic novels...

The Zutons :: The Big Decider

Who Killed … The Zutons is ondertussen twintig jaar...

Hinds :: Boom Boom Back

Kijk, we hebben geprobeerd ons te verzetten. Met een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in