Kurt Vile :: Like Exploding Stones

Bekijk Berichten
"Like Exploding Stones" van Kurt Vile bevat zeven minuten zalig beroezend gitaargezoem

Zeven minuten gelukzalig zoekmaken in een mensenleven, het lijkt makkelijker dan het is. Een sigaret belooft in gelijke mate een lichte roes als een moment van zelfverachting wanneer je in een regenachtig tochtgat plots denkt aan de stijgende energieprijzen. Een toiletbezoek komt met de onvermijdelijke geur. Die warme douche na een fietstocht doorheen een kille nevelregen eindigt steeds met het moment waarop je de warme kraan onverbiddelijk moet dichtdraaien. Kurt Viles nieuwe single “Like Exploding Stones” daarentegen bevat geen enkele van deze nadelen.

Wat hij wel bevat, zijn 438 seconden van zacht beroezende muzikale Prozac in de vorm van hypnotiserend gitaargezoem dat met een weldoordacht – maar nergens overdreven enthousiast – ‘one-two-three-four’ aarzelend in gang schiet, als een kano die wankelend vertrekt vanop de oever, om uiteindelijk naadloos op te gaan in een eindeloze stroom. ‘Woohoow’, knijpt Vile uit zijn kopstem, en we zijn vertrokken. Hierna volgen eindeloze herhalingen op hetzelfde thema dat gaandeweg aan de binnenkant van je schedelpan gaat kleven. Zeven jaar na “Pretty Pimpin’” is Vile zijn kunstje nog niet verleerd en de synthesizertoetsen bieden de nodige variatie.

Vanwege hun gedeelde verleden schuurt het geluid en de feel van Kurt Vile al eens dicht aan tegen dat van The War on Drugs, maar waar dezen vooral inzetten op intensiteit en grote gevoelens mag het voor Vile allemaal wat kleiner en vooral ook luchtiger zijn. Wanneer halverwege het nummer de gitaar transformeert tot een ruis van feedback, geeft de zanger laconiek uitleg bij wat er gebeurt: “Guitar’s feeding back now / Feedback massaging my cranium / Painful calculations peruse my brain in the pouring rain”. Het is onverwacht en daarom grappig en het wordt allemaal met die heerlijk lijzige zangstem gebracht. Noem het gerust onzin, maar wij verkiezen dit toch duizendmaal boven het zoveelste zogezegd nuttige exposé van een consultant met een graad in gebakken lucht, wiens voornaamste kwaliteit is dat hij heel duidelijk kan articuleren. Laat Kurt Vile maar voorop lopen in een revolutie van onverstoorbaarheid als tegengif voor alle profileringsdrang van tegenwoordig. Dat ze allemaal maar ontploffen.

“Like Exploding Stones” is de eerste single van Kurt Vile’s nieuwe album (watch my moves) dat verschijnt op 15 april. Hij komt zijn nieuwe muziek live voorstellen op 5 september in het OLT te Deurne en op 19 september in Het Wilde Westen te Kortrijk.

 

Beeld:
Timmy Haubrechts

recent

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

I.M. Steve Albini

Steve Albini is overleden. Een hartaanval. Volgens sommige berichten...

verwant

Cactus Festival 2023 :: Wankel als een dronken paalwoning

Veertig kaarsjes, daar heb je een grote adem voor...

Kurt vile

9 juli 2023Cactusfestival, Brugge

Kurt Vile and The Violators

11 juni 2023Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Kurt Vile & The Violators

5 september 2022OLT Rivierenhof, Deurne

It was a monday, not tuesday, wednesday, thursday or...

Kurt Vile :: “Ik had echt plannen om even te verdwijnen.”

”There wasn’t no format, ‘cause well, we like it...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in