HRTL :: Beta Dean

De Tsjechische beatbakker HRTL levert met “Beta Dean” een afwisselende en intrigerende lap muziek af.

HRTL verdween tijdens de kwartfinale van ons muzikaal Europees kampioenschap samen met zijn thuisland van het toneel, maar we zijn hem met succes blijven scouten. Voor de opnames van zijn nieuwe single “Beta Dean” trok hij zich terug in een houten cabine in het nationaal park Český ráj (letterlijk: ‘het Boheems Paradijs’). Het resultaat is echter geen goedkope kopie van het Bon Iver succesverhaal. HRTL stouwde zijn blokhut vol met zelfgebouwde modulaire synths, samplers en patches. Verwacht dus geen folk op een akoestische gitaar, doorweven van ontbering en diepe hartepijn, maar wel meticuleus in elkaar gedraaide elektronica.

Enkel het beatpatroon lag vast, alles wat erbij komt is improvisatie. Zo zie je HRTL (of op zijn minst zijn handen) op de youtubevideo live in de weer achter een onontwarbaar kluwen van kabels om toch maar de bloops op het juiste moment te doen oplichten en de ambientgeluiden van de field recordings uit de omringende natuur te tweaken, waarbij hij de kickdrums lichtjes overstuurt – en we citeren hier – ‘for extra oooomph’. Na dik twee minuten elegante opbouw waarbij telkens meer laagjes over elkaar worden geschoven valt die bas ook al met zo’n stevige ‘oooomph’ in en doet ons warm lopen voor een nóg intensere laatste twee minuten, waar alles gecontroleerd tot een hogere trance wordt gebracht.

HRTL is een echte gearfreak. Vragen in de Youtubecomments beantwoordt hij geduldig en met veel liefde voor het materiaal en dat hoor je ook aan deze bezwerende dancesingle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × vier =