Zomerse singles van Chet Faker en Trentemøller

De zon en haar effect op de mensheid: het zou iets met chemische processen zijn die op gang komen in het lichaam. Muzikanten scheiden daarbij gelukkig andere dingen uit dan zweetgeurtjes, waardoor de zomerse liedjes ons de laatste dagen als paardebloempluisjes tegemoet waaien. Chet Faker en Trentemøller brengen met respectievelijk “Feel Good” en “Golden Sun/Shaded Moon” elk op hun manier zomerse singles uit.

Gisteren vierden we met Jungle nog een stralende hoogmis en vandaag voelt Chet Faker, a.k.a. Nick Murphy, a.k.a. toch-maar-weer-Chet Faker zich eveneens gezegend dankzij een ruime portie vitamine D. Als een messiaanse The Dude wielt hij zich vrolijk op rollerskates doorheen een clip die knipoogt naar zijn grote succes van “Gold”. “Feel Good” mag wat ons betreft gerust hetzelfde lot beschoren worden. Alle ingrediënten voor een stijlvol nummer zijn aanwezig: er zijn handclaps, de bas wordt spaarzaam aangeslagen en er is die stem van Murphy die in de ingetogen strofes zachtjes schuurt als een ribfluwelen broek, om in het refrein om te slaan in soulkreetjes. Na de brug toont Murphy meer scorend vermogen dan de Rode Duivels in makke oefenpartijen en rondt hij de klus wél stijlvol af.

Trentemøller legt zich dan weer languit in het gras neer onder de koperen ploert. Galm wordt in het dromerige “Golden Sun” als dikke lagen zonnecreme uitgesmeerd en creëert mee die buzz die je in je hoofd krijgt van te lang in de zon te staren. Ondertussen kietelen gitaren onder de oksels als lange, door de zon vergeelde grashalmen.

‘Eenheid kan echter enkel bestaan in tegenstellingen’, zei ooit een filosoof die al even duister werd genoemd als Trentemøllers haar: zonder de maan is er geen zon, zonder de nacht heeft de dag geen waarde en zomerhitte kan niet zonder onweer. “Golden Sun” barst daarom af en toe subtiel uit in distortion, een thema dat mooi verder uitgewerkt wordt in tegenhanger “Shaded Moon”.

Eén nummer om te dansen, eentje om te soezen en eentje om te schuilen. Perfect voor vandaag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × een =