Off The Cross :: The Dance

Het veelkleurige metalgeluid van Belgische revelatie Off The Cross sloopt alle muren van muzikale hokjes met een nietsontziende power.

De Belgische metal is zoals Bitcoin: stevig in waarde gestegen de laatste jaren, met dat verschil dat die brede, kwalitatieve vooruitgang wél tastbaar is. Staat nu aan de grote poort te rammen en te beuken: het ambitieuze Off The Cross, dat wel eens een aardplaat of twee kan doen verschuiven onder de Belgische metalbodem met hun tweede album Enjoy It While It Lasts.

Sinds debuutplaat Divided Kingdom uit 2016 onderging de band van Jens De Vos enkele line-upwijzigingen, maar dat mondt nu uit in een viertal dat perfect in elkaar vlecht. Eentje dat klaar is om in post-corona tijden een stevige voetafdruk in de metalwereld na te laten. “The Dance” bevestigt met glans de weg die drie jaar geleden werd ingezet met de fantastische ep Era: de muren van muzikale hokjes worden nietsontziend gesloopt. Elke vorm van metalpurisme is de band vreemd.

Vorig jaar coverde de band in volle lockdown onder andere Frank Sinatra,  Triggerfinger en Ghost. Hun “Danse Macabre” was beter dan het makke origineel, inclusief videoclip waarin tal van vrienden figureerden. Dit is een band die z’n PR goed verzorgt en een ontzettend goed netwerk heeft in de brede metalwereld. Het gaat hun nog van pas komen.

Dit was op Era trouwens al het geval, met onder andere gastbijdragen van Jonas Renske (Katatonia), Joost Van den Broek (muzikant bij Ayreon, producer van Epica) en mastering door Jens Bogren (producer Opeth, Sepultura, Paradise Lost…). Die kruisbestuivingen leveren een steeds kleurrijker geheel op, waarin sax en cello al eens fungeren – tot zelfs mariachitrompetjes in deze nieuwe “The Dance”. Het groovet (de bass van Kurt Hermans is meer glijmiddel dan snaar), het schuurt, het ramt, het is een rollercoaster van stijlen en invloeden die tot een frisse, eigen sound wordt geboetseerd.

Enjoy It While It Lasts verschijnt op 29 april in eigen beheer (probeer in een coronajaar maar eens een gezonde platendeal te beklinken), en zou ook tal van gastbijdragen tellen. Wij tippen Off The Cross alvast als Belgische metalrevelatie van het jaar. Maak er maar revelatie tout court van. De plaat kan u alvast hier bestellen.

Beeld:
Tim Tronckoe

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in