Manu Dibango :: Soul Makossa

Op 24 maart overleed jammer genoeg de Kameroense wereldster en saxofonist Manu Dibango. Daarom shaken we onze booty nog eens op zijn Soul Makossa.

De Kameroense saxofonist en bandleider Manu Dibango overleed op dinsdag 24 maart. Hij kwam in ons leven via hoekschopvlaggen, Michael Jackson, Rihanna en K3 (nu ja, misschien niet écht via K3) en heeft meer dan eens als een oorwurm onder uw schedelpan rondgezworven zonder dat u er misschien een naam op kon plakken.

Een van onze vroegste herinneringen aan voetbal – een sport waar wij overigens niet zo gek veel mee hebben – zijn de dansjes aan de cornervlag van Roger Mila op het WK voetbal in Italië in 1990. De Kameroense spits transformeerde in een kleurrijke rood-groene uitbarsting van pure speel- en levensvreugde. Het dansje van Mila was – zo leerden wij vandaag – de Makossa.

“Soul Makossa”, Dibango’s bekendste nummer is vernoemd naar deze dans. Het werd oorspronkelijk uitgebracht in 1972, als b-kant bij een hymne ter ere van de Kameroense voetbalploeg die in dat jaar groot succes kenden in de Africa Cup. Via New Yorkse DJ’s werd het nummer gaandeweg in het Westen bekend. De teksten zijn grotendeels gezongen in een lokaal dialect, waardoor haast iedereen enkel het refrein ‘ma-ma-se,  ma-ma-sa, ma-ma-ko-sa’ kon meezingen. Et voilà, daar is de link tussen de hierboven genoemde artiesten.

Er waren niet alleen de opzichtige rip offs van Michael Jackson en Rihanna. De lyrics van “Soul Makossa” komen ook terug in nummers van Kanye West, Jay-Z, Will Smith, A Tribe Called Quest (en dus ook K3). Dibango werd een gerespecteerde wereldster, maar bleef niet bij de pakken zitten. Hij bleef onvermoeibaar muziek maken en optreden met een haast alarmerende opgewektheid.

Er zijn op Youtube vele live-versies te vinden van “Soul Makossa”, en ze vertonen allemaal een afzonderlijke eigenheid, maar we kiezen voor een rauwe uitvoering, zweterig en gritty, als was het een scene uit een exploitation-film. De gebrekkige beeldkwaliteit voegt alleen maar extra smaak toe. Als een voodoopriester met een grote smile en Isaac Hayes-zonnebril brengt Dibango met de armen wijd open het publiek in vervoering. Ondertussen werkt de band zich funky en soulvol in het zweet en denderen ze op hun bas, trompetten en trommels voort als een bende piraten op strooptocht. Dibango toont voor eens en voor altijd via fantastische saxofoonsolo’s dat hij meer was dan die ene lyric. Een optreden als dit toont hoe mooi het leven kan zijn.

 

recent

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in