Sine Van Menxel :: Cultuurcentrum Merksem

22 januari 2020

In het cultuurcentrum van Merksem worden elk seizoen drie hedendaagse kunstenaars achtereenvolgens uitgenodigd om te exposeren in de tentoonstelling KunstInGang. De gang tussen de academie en het cultuurcentrum wordt daarvoor omgetoverd tot een kleine exporuimte. Het cultuurcentrum wil op die manier de kunst uit galerieën en musea halen om ze zo zichtbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Van 21 januari tot en met 27 maart stelt fotografe Sine van Menxel (°1988) daar twee fotografische reeksen tentoon.

Sine Van Menxel studeerde af als fotografe aan de Sint-Lukashogeschool in Brussel in 2010 en sinds 2008 exposeert ze haar werk. Met haar zwart-witte, analoge beelden zoekt ze de grenzen van de fotografie op door de werkelijkheid op haar eigen manier te interpreteren. Ze manipuleert die realiteit in de productie van haar foto’s. Hierbij concretiseert ze in de darkroom de dynamische bewegingen tussen schaduwen, licht, textuur en materiaal. Sporen die het maakproces achterlaat, laat ze voor wat ze zijn. Het visuele is het onderwerp van haar werk, de weg die de werkelijkheid aflegt naar het materiële is zichtbaar in het eindproduct. De toeschouwer kan daar zijn eigen, tijdelijke realiteit construeren aan de hand van bijna levensgrote foto’s.

De eerste tentoongestelde reeks in het cultuurcentrum heet Speekselsporen, tongstreken. Het zijn zeven prints die planten afbeelden, rustige natuurfoto’s die verstoord worden door ruwe markeringen die ze maakte met haar tong. Haar werkmethode is hier duidelijk zichtbaar, ze vervormde de situatie door te spelen met licht. In de darkroom ging ze met haar tong over het onbelichte fotopapier. De streken werden na de belichting zichtbaar omdat het licht het papier niet kon bereiken waar de speekselsporen zich bevonden. Het verstorende element van de tongstreken geeft de kunstwerken een onverwachte wending. Een alledaags beeld wordt omgetoverd tot een surreëel landschap.

Schuin tegenover deze zevendelige reeks hangen twee kleinere prints, Gestes. Waar de serie Speekselsporen, tongstreken beelden uit de natuur laat zien, zijn op deze twee kleine kunstwerken handpalmen te vinden. Het zijn foto’s die de natuurlijke geste laten zien van iemand die niet gefotografeerd wil worden, en tegelijk de onzichtbare opdringerigheid van een ongewilde fotograaf. Daardoor voegt Sine Van Menxel opnieuw een dubbele betekenis toe aan een werkelijkheid die op het eerste gezicht maar één verhaal heeft. In Gestes zet ze twee realistische verslagen naast elkaar, terwijl ze in Speekselsporen, tongstreken een realiteit verstoort met onnatuurlijke elementen.

De paradox die Sine Van Menxel afbeeldt door herkenbare, vanzelfsprekende beelden te bevreemden, laat de toeschouwer een beetje verward achter. Door op een kunstmatige manier de werkelijkheid te begoochelen, zijn er heel veel interpretaties mogelijk. Onderwerp en werkwijze komen heel dicht bij elkaar, waardoor de bezoeker binnenstapt in de intimiteit die de kunstenares creëert.

De expo KunstInGang #15 Sine Van Menxel loopt van 21 januari tot en met 27 maart in Cultuurcentrum Merksem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + 14 =