Datami :: Bozar Brussel

Bozar, Brussel

Een smalle trap vlak langs de huisbrasserie van Bozar. Steil omhoog tot op de eerste verdieping. Afslaan naar rechts. En dan terechtkomen in een wereld vol toekomstmuziek. Dat is een beetje het concept van Bozarlab, dat thans een expo wijdt aan het festival Datami.

De moeilijke toegangsweg duidt al meteen de grootste moeilijkheid van de expo aan: ze is zowel fysiek als intellectueel enkel toegankelijk vanaf een bepaald niveau. Deze vaststelling is echter helemaal geen waardeoordeel. Het is gewoon wat het is: een vaststelling.

Datami is een terugkerend festival dat draait rond nieuwe technologie in diverse facetten. Het is een samenwerking tussen Bozar en onder meer het European Joint Research Centre. De wetenschappers die daar werken, zijn thuis in de allernieuwste technologie. Voor Datami slaan zij de handen in elkaar met kunstenaars die rond bepaalde wetenschappelijke thema’s werken.

In de exporuimte – volgens het principe van een lang uitgestrekte slang en zich slingerend langs allerlei hoekjes en kantjes op meerdere verdiepingen – bevinden zich negentien installaties. Enkele ervan nodigen uit om tactiel te bewerken, andere werken in op de zintuigen. Nog andere vormen enkel een statement in een ruimte.

Elke installatie bevindt zich al op een hoog kennisniveau, maar vaak worden heel actuele problemen uitvergroot: de stijging van de zeespiegel, de privacy van gegevens, het gevaar van big data … In die zin vormt de expo een mooie staalkaart van enkele uitdagingen waar voornamelijk Europa mee geconfronteerd wordt. Of er dan ook nog een rode draad is, behalve misschien de wetenschappelijke ontwikkelingen op zich, blijft een open vraag. Alles staat echter gepresenteerd zoals echte kunst gepresenteerd dient te worden. De bezoeker beslist zelf wat hij of zij ermee doet.

De expo Datami loopt nog tot en met 19 januari 2020 in Bozar Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + 3 =