Soccer Mommy :: circle the drain

Voor wie nog wat last had van prut in de oren en zand in de ogen: er is een nieuwe generatie vrouwelijke indierockers aan zet, en ze zijn hier om te blijven. Wat hen bindt is eerlijkheid, jeugdigheid en de drang om zonder ironie of enige vorm van schroom terug te grijpen naar de populaire rock van omstreeks 2000.

Julien Baker, Snail Mail en Phoebe Bridgers zijn de meeste evidente voorbeelden, maar ook Sophie Allison, oftewel Soccer Mommy, heeft zich de laatste jaren op z’n minst aan de rand van de schijnwerpers weten te plaatsen. Piepjong (ze is nog steeds maar 22) wist ze na enkele Bandcampalbums twee jaar geleden een breder publiek en de critici te bereiken met haar echte debuut Clean. Samen met de aankondiging van een nieuw album (color theory, te verwachten eind volgende maand) kwam ook nieuwe single “circle the drain”, en daarop bewijst Soccer Mommy een blijvertje te zijn. Zelf haalt ze naast de jaren ’90 en iemand als Mitski ook Avril Lavigne en godbetert Goo Goo Dolls (geen schroom, we zeiden het al) aan als invloed op haar muziek, maar gelukkig weten haar eigen songs toch aan de juiste kant van de smaak te blijven. En met haar “heb ik iets van je aan misschien”-attitude komt ze nog met die namedropping weg ook.

Die attitude zorgt er vooral voor dat de rommelige indierock van Soccer Mommy een popgevoeligheid meekrijgt die aanstekelijk werkt. Een riff die je in je derde gitaarles aangeleerd krijgt, wordt aangevuld met een even simpele als efficiënte melodielijn. Maar het is de interactie die het hem doet. Het nummer heeft een dynamiek waarvoor het woord “meeslepend” bedacht werd, en ook Allisons zanglijn (denk aaibaar maar met venijnige weerhaakjes) doet je wegdromen. Dat wat ze zingt geen grote poëzie is, vergeef je haar. Het nummer heeft een nogal groot coming of age-gehalte, maar dat geeft juiste jeugdige charme aan de muziek van Soccer Mommy. En zoals Julien Baker of een Alex G ook al getoond hebben: je moet artiesten als deze de ruimte geven om te groeien. Wij zijn in ieder geval benieuwd wat dat volgende album gaat brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier − een =