#So2019: KH :: Only Human

Om afscheid te nemen van 2019 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar.

Op 1 maart gaf Four Tet onder het alias KH het nummer ‘Only Human’ eindelijk een officiële release. Voordien had het nummer al maanden als bootleg geleefd. Nu kon het ook officieel de fik steken in de betere strandfeestjes, festivalsets en clubavonden en kleurde het onze zomer met verschillende tinten fluo.

Het nummer bevat een sample uit ‘Afraid’ van Nelly Furtado. Dat is het openingsnummer van haar plaat ‘Loose’ uit 2006. Het origineel beschrijft volgens Furtado het gevoel van hoe de angst voor de blikken van andere mensen je kan doen verstijven. De ietwat kille productie met gesyncopeerde beats – van de in de nillies onvermijdelijke Timabland – gaf het nummer een gevoel van paranoïa en een jachtige ademhaling.

Deze remix keert dit gevoel helemaal binnenstebuiten en transformeert het in een euforische extase. Four Tet vervangt de kille beats door zware bassen met een vol – en daardoor warmer – geluid. Op het moment dat de in echo gedrenkte sample uit de loop losgelaten wordt, gaat zonder pardon de laatste sociale belemmering de vuilbak in. Een gevoel van collectieve bevrijding en overgave aan deze floorfiller verdrijven al je angsten: “ you’re so afraid of what/People might say/You’re gonna break/So please don’t do it”. Af en toe stoom aflaten is verplicht, anders ga je er aan onderdoor.

Ingewikkelde muziek? Nope. Beetje platte schijf? Misschien. Feestje? Zeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 1 =