Toulhoat & Brugeas :: Ira Dei :: 2. Het deel van de duivel

>e vroegen ons bij Het goud van de Kaïds, het eerste deel van Toulhoat en Brugeas’ Ira Dei, af of deel 2 de kwaliteit zou bevestigen. Die twijfel blijkt nu ongegrond. Meer nog, Het deel van de duivel slaagt er zelfs in om onze verwachtingen te overtreffen.

Intussen zijn er al enkele maanden verstreken sinds de glorieuze inname van de stad Taormina, maar nog steeds staan de Byzantijnen en de Ottomanen in slagorde tegenover elkaar. Aan Byzantijnse kant gaf aanvoerder Maniakes de Vikingtroepen van (gekochte) bondgenoot Harald het bevel om op zijn leger te wachten in Catania. Het wachten en niks doen maakt de soldaten echter nerveus en het vertrouwen dat ze in de Griekse – en eveneens gekochte – medeaanvoerder Tancrède hadden gesteld, brokkelt langzaam af. Die laatste lijkt op dit moment niet langer de sluwe en oorlogszuchtige man die ze in de ogen moesten kijken, maar eerder een volgzame melancholicus die zich trouw aan de bevelen houdt. Maniakes ziet in hem echter ook een gevaarlijke tegenstander en wil hem daarom slim bespelen om zo zijn goud terug te winnen. Daarvoor zijn alle middelen geoorloofd, want de bondgenoten van vandaag zijn de vijanden van morgen. Opnieuw zal de strijd losbarsten!

Intriges, verraad, verandering van allianties… Het deel van de duivel bouwt voort op het geslaagde eerste luik van Ira Dei. Waar het in Het goud van de Kaïds echter vooral de bedoeling was om inzicht te krijgen in een minder bekend aspect van de middeleeuwse geschiedenis in een voor ons niet zo voor de hand liggend geografisch gebied, vertelt dit tweede deel ons veel meer over de verschillende protagonisten en hun motivaties. Vooral over de link tussen Robert, alias Tancrède, en diaken Etienne komen we heel wat meer te weten. We ontdekken geleidelijk aan de echte rol die Etienne speelt, en hij blijkt veel meer te duchten dan aanvankelijk gedacht. Tekenaar Ronan Toulhoat geeft hem trouwens karakterieel sterk weer op de cover van het album. De knielende Etienne lijkt daar op het eerste gezicht misschien verdrietig, maar de blik die hij de lezer geeft, drukt meer dan het tegenovergestelde uit.

Vincent Brugeas is een grote geschiedenisfan, meer bepaald van de Europese militaire geschiedenis. In dit tweede deel vanIra Dei presenteert hij de actie als één lange flashback die voorafgaat aan de Slag van Troïna op Sicilië in het najaar van 1040. Tijdens het verhaal komt hij trouwens meerdere malen op deze confrontatie terug. De soms verrassende allianties uit het eerste deel zijn inmiddels danig verzwakt. Blijkbaar zijn de oorspronkelijke vriendschappen niet bestand tegen het gewicht van de belangen die op het spel staan en tegen de dorst naar goud en macht. Het scenario bevat dus verschillende wendingen en kondigt de val aan die zich rond Robert dreigt te sluiten. Vriend of vijand, ze handelen allemaal op hun manier in functie van hun eigen belangen. De rol van Robert wordt in dit nieuwe album ook steeds vager, omdat stilaan blijkt dat hij slechts een pion is in een spel dat wordt betwist door verschillende machten.

Ronan Toulhoat tekent met Het deel van de duivel opnieuw voor een geweldig spektakel. Zijn adembenemende vechtscènes bevestigen de kracht en beweging van de actie. Fans van Frank Frazetta zullen een grappige knipoog naar diens befaamde Death Dealer opmerken, en ook in de meer intimistische en statische sequenties verveel je je als lezer niet, met dank aan de zeer cinematografische enscenering en unieke kadrering. Goed nieuws bovendien voor de toekomst: dit tweede deel vormt dan wel het sluitstuk van de eerste cyclus van Ira Dei, maar de auteurs hebben intussen al vijf andere cycli aangekondigd. Liefhebbers van middeleeuws avontuur met een stevige testosteronboost hebben dus iets om naar uit te kijken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + elf =