Homeboy Sandman & Edan :: The Gut

Bekijk Berichten

Hedendaagse hiphop zonder trap beats? Homeboy Sandman en Edan leven duidelijk in een parallelle wereld waar de boom bap nooit echt uitgestorven is en waar kundige woordenrijmerij nog hoog aangeschreven staat. Wij klagen niet, want met “The Gut” levert het tweetal opnieuw een succulente smaakmaker voor hun duoplaat Humble Pi die vrijdag uitkomt bij Stones Throw.

Toegegeven, we zijn lichtjes vooringenomen. Edan’s Beauty And The Beat (2005) is een persoonlijke favoriet en een onterecht vergeten hiphopklassieker: een festijn aan obscure samples, boom bap vibes, inventieve songstructuren en vette rhymes. Helaas vloog het album destijds ietwat onder de radar tussen al het ander geweld dat tijdens de hoogdagen van alternatieve labels Stones Throw en Def Jux werd losgelaten. De bevlogen producer-MC geraakte daarna zelf een beetje in de vergetelheid — al waren er nog een mixtape Echo Party (2009) en een resem producties en gastbijdrages— maar is tegenwoordig helemaal terug. Daarvoor mag u de hyperproductieve Stones Throw MC Homeboy Sandman bedanken, want die nam Edan mee op sleeptouw voor Humble Pi, een plaat die een bescheiden maar geslaagde bijdrage aan het hiphop-instituut MC+producer/MC platen belooft te worden. Na de eerdere sterke tracks “#NeverUseTheInternetAgain” en “Grim Seasons” werd nu ook “The Gut” losgelaten. De productie is vintage Edan: een psychedelische sample die door allerlei lo-fi filters wordt gedraaid, functioneel aandrijvende drums en zwierige rijmsels over het volgen van je buikgevoel. Akkoord, dit is niet de meest vooruitstrevende hiphop die u de laatste tijd gehoord hebt, maar wel opnieuw een hoogstaande aanvulling aan de Stones Throw catalogus. En een mooie gelegenheid om alsnog dat fenomenale Beauty And The Beat te (her)ontdekken.

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

verwant

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in