Micah P. Hinson & The Musicians Of The Apocalypse :: When I Shoot At You With Arrows, I Will Shoot To Destroy You

Er zullen talrijke valse profeten komen die velen zullen misleiden. En doordat de wetteloosheid toeneemt, zal bij velen de liefde bekoelen. Maar wie standhoudt tot het einde, zal worden gered. Pas als het goede nieuws over het koninkrijk in de hele wereld wordt verkondigd als getuigenis voor alle volken, zal het einde komen.
– Mattheüs 24:11-14

In de kathedraal van Santiago De Compostela, op het einde van de wereldberoemde pelgrimsroute, staan in het Portico da Gloria 24 muzikanten gebeeldhouwd. Het is het werk van de twaalfde-eeuwse kunstenaar Maestro Mateo waarin de muzikanten de 24 ouderlingen van de apocalyps voorstellen. Bij het einde der tijden, bij de strijd tussen het Goed en het Kwaad zullen ze hun instrument weer ter hand nemen en de apocalyps over de aarde brengen. Bij dat verhaal haalde Micah P. Hinson de inspiratie voor zijn nieuwste, When I Shoot At You With Arrows, I Will Shoot To Destroy You, een album waarin hij verhalen die als een persoonlijke apocalyps kunnen gelden (zijn verslavingen, zijn zwaar verkeersongeval in Spanje) muzikaal probeert te interpreteren.

Voor de opnames trok hij met een hele reeks muzikanten, waarmee hij vroeger al samen speelde, terug op een niet nader genoemde plaats ergens in Texas, waar ze aan de slag gingen met een reeks nieuwe nummers van Hinson. De stukken die uiteindelijk op het album terechtkwamen, werden allemaal opgenomen in een tijdspanne van 24 uur. Net zoals de muzikanten op het beeldhouwwerk in Santiago De Compostela blijven de muzikanten ook hier anoniem onder de groepsnaam The Musicians Of The Apocalyps en laten ze hun instrumenten spreken.

Hoewel Hinson When I Shoot At You aankondigt als een nieuw begin, ligt het muzikaal in het verlengde van zijn vroegere werk. De meeste nummers zitten nog altijd ergens tussen gebroken folk en introverte country in, waarbij ‘s mans wat lijzige, korrelige stem het best tot uiting komt. De titels van de nummers winden er geen doekjes om: dit album is geen vrolijke zit. Opener “I Am Looking For The Truth, Not A Knife In The Back” is meteen Hinson grand cru. Een stapvoets tempo, korrelige ingetogen zang en een wat ongeriefelijke sfeer zijn de ingrediënten. Van hetzelfde laken een pak in “Fuck Your Wisdom”, “My Blood Will Call Out To You From The Ground” en titelnummer “When I Shoot At You With Arrows, I Will Shoot To Destroy You”. Waar soortgelijke nummers op voorganger The Holy Strangers net iets te vaak doelloos rondzwierven, weet Hinson hier wel de juiste snaar te raken. Het zijn geen nummers die meteen bekoren, maar als een goede whisky moeten ze eerst wat rijpen vooraleer ze alle geuren en smaken vrijgeven.

Daartegen staan een aantal nummers waarin Hinson de muziek minder ingetogen houdt. “The Sleep Of The Damned” bijvoorbeeld, een heerlijk midtempo nummer waarbij de gitaar halverwege even mag uitbreken. Of “Small Spaces”, een naar Hinsons normen ruig rockende song die begint met wat militair aanvoelde drums, maar langzaam opbouwt naar een zinderende climax. Afsluiter “The Skulls Of Christ” is een lang uitgesponnen catharsis. Wijdse instrumenten waarover onverstaanbare teksten worden gedeclareerd om uiteindelijk te culmineren in ecclesiastische gezangen.

Met When I Shoot At You neemt Micah P. Hinson op meesterlijke wijze revanche voor het wat wisselvallige conceptalbum The Holy Strangers. Hinson mag dan niet vreemd zijn van enige zelf-mythologisering: of we dit album echt moeten zien als een nieuw begin, valt nog af te wachten. Maar het is wel duidelijk dat dit een van zijn beste albums tot op heden is.

Op 2 december treedt Micah P. Hinson in het kader van Autumn Falls op in Atelier 210 (Brussel).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + 3 =