Jesus Piece :: Only Self

82833388

Met bands als Jesus Piece, Code Orange, Leeched, Vein en Harm’s Way is de laatste jaren in de VS en Groot-Britannië een nieuwe lichting metalcore-bands opgestaan die het genre nieuw leven inblaast. Qua kwaliteit van de muziek springt de debuutplaat van Jesus Piece er ver bovenuit.

Het vijftal uit Philadelphia maakt niet zomaar hardcoremuziek, tussen de typische maar niet overvloedig aanwezige breakdowns is ook moddervette death metal (“Punish”, “Neuroprison”), machinale industrial (“Adamant”) en duistere sludge (“In The Silence”) te horen. Dat eigenzinnige amalgaam werd overgoten met een moderne, loodzware productie. Het is tegelijk smullen en incasseren geblazen bij Only Self.

“Lucid” en “Workhorse” zijn meteen twee bommen van nummers, maar echt revolutionair klinkt Jesus Piece hier (nog) niet. Beide doen denken aan Coalesce, Disembodied en Deadguy; bands die in de jaren 1990 het verschil maakten. “Punish” zoekt de extremen op met nog meer botten verbrijzelende metal riffs, maniakaal drumgeweld en monsterlijke grunts. Naar het einde van het nummer gaat Jesus Piece zo hard tekeer dat het geheel verstikkend werkt. Beschouw dat hier maar als een compliment.

Dan komen de muzikaal interessantste creaties. “Curse Of The Serpent” duurt maar twee minuten, maar de manier waarop de Amerikanen tempowisselingen en beatdownklanken afwisselen is ronduit geniaal. De hardcore van Jesus Piece klinkt tegelijk bikkelhard, duister en chaotisch, en die facetten komen telkens op het juiste moment naar voor. Ook Nails heeft er een geduchte concurrent bij gekregen.

Het meer dan vier minuten durende “In The Silence” start als een duistere trip, maar groeit uit tot een sinister hardcorenummer zoals we er de laatste jaren nog maar weinig gehoord hebben. Only Self heeft nog twee bijzondere afsluiters in petto: het ambientnummer “I”, dat een prelude is voor “II”, dat tegelijk doomy en brutaal is. Hier doet Jesus Piece zelfs aan Neurosis denken. “Volgend jaar op Roadburn graag!”, is het eerste wat in ons opkomt wanneer we murw geslagen de laatste noten aan het verteren zijn. Zeg nu nog eens dat de moderne metalcore saai, voorspelbaar en klinisch is.

Dit ronduit verpletterende debuut heeft alleen maar nummers van hoogstaande kwaliteit in petto. Only Self is niet alleen een aanrader voor liefhebbers van met (extreme) metal doorspekte hardcore, maar ook voor wie vindt dat bands als Parkway Drive en Architects veel te braaf geworden zijn.

8.5
http://jesuspiecehc.bigcartel.com
https://www.facebook.com/JesusPieceHC
Southern Lord

verwant

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in