Dahmen :: Fietsmod

Naast een autobiografische coming of age levert Tobi Dahmen ons een interessant beeld van de mod-en skinheadcultuur uit de jaren tachtig in een provinciestad. Voor velen waarschijnlijk een vat van herkenbaarheid.

Fietsmod was een olifantsdracht, want Dahmen werkte acht jaar aan deze autobiografische strip. In eerste instantie was het een webcomic die als feuilleton was opgevat. Hiermee won hij in 2011 de tweede plaats van de Sonderman Award op de Buchmesse in Frankfurt, waarna de aanbiedingen binnenkwamen en hij van Carlsen Verlag de opdracht kreeg om alles te bundelen tot een lijvige graphic novel. In 2015 lag de turf van bijna 500 pagina’s in de Duitstalige rekken en won meteen ook heel wat prestigieuze prijzen.

Veel striptitels van Dahmen zal je niet vinden. Tijdens zijn studies Visuele Communicatie, waarin hij ook doctoreerde, tekende hij wel al flyers en korte stripjes voor enkel fanzines — hij verdient trouwens nog steeds zijn brood als illustrator — maar Fietsmod is als strip zijn eerste boreling.

Fietsmod geeft ons een beeld van de jeugdcultuur van de jaren tachtig en negentig. In eerste instantie in Duitsland, maar ook in Vlaanderen, Engeland en Nederland, waar subculturen als punk, new wave, skins en mods eveneens het uitgangsleven en de soundtrack bepaalden.

Tobi is als puber nog zoekende naar zijn plaats in de maatschappij, maar ziet het licht als hij in aanraking komt met ska-muziek. Nu enkel nog zijn looks aanpassen. Een oude hoed van zijn vader zorgt voor de doorbraak: hij snijdt een stuk van de rand en kroont zichzelf met zijn vondst. Een tweedehands kostuum, een zwart hemd en een witte das maken het af. Met deze outfit krijgt hij het gewenste respect in de mod-scene van Wesel, waar hij opgroeit. Al vroeg was hij gefascineerd door Engelse muziek uit de jaren vijftig en zestig, en bovendien verlangt hij ernaar om bij de scene te horen: “Ik wilde anders zijn dan de anderen, maar net zoals degenen waar ik naar opkeek.”

In deze schitterende autobiografie herinnert Tobi Dahmen zich zijn jeugdjaren in een kleine stad, die exemplarisch is voor de meeste Europese grootsteden van dat moment. Ook daar vormen de scenes zich rond verschillende muzikale genres, hoewel alles al snel dogmatisch wordt. De gebalde vuisten van de in eerste instantie linkse en multiculturele skins worden al gauw een Hitlergroet, wat voor schisma’s zorgt binnen de verschillende groeperingen. Ook in de entourage van Dahmen.

Het verhaal krijgt meteen meerdere lagen. In de eerste plaats krijg je een tijdsgeest met de nadruk op de mod- en skinbeweging, maar je krijgt ook een beeld van de politieke consequenties die uiteindelijk opduiken en hoe dit een weerslag heeft op de onderlinge relaties van de jeugd. Bovendien doen alcohol en drugs hun intrede met vaak nare gevolgen.

Het verhaal is opgevat als een mijmering van de volwassen Dahmen die met de auto naar huis terugkeert van een mod-weekend en een oude pogocassette in het handschoenvak vindt. Omdat het verhaal op deze manier verteld wordt, krijgt het meer diepgang. Naast een begenadigd verteller is Dahmen ook een knap tekenaar, met een virtuoze eigen stijl die neigt naar realisme zonder karikaturaal te zijn. Zijn inkleuring doet hij met aquarel. Alles gebeurt in zwart-wit en met pakkende clair-obscur-effecten.

Tot slot heeft het boek nog een aantal extra’s: een glossarium met extra informatie over gebruikte termen, personages en plaatsen, een literatuurlijst en een cd met negentien covers door zijn vrienden van The Smalltown Mods en een speciaal voor het boek geschreven lied door The Comedown Reunion. Samen met zijn Nederlandse stiefzoon Arthur stelde Dahmen bovendien een soundcloud samen die het boek chronologisch volgt (https://www.mixcloud.com/Fahrradmod/fahrradmod-the-soundtrack-a-time-travel-through-ska-soul-jive-and-mod-sounds-and-psychobilly). Handig voor lezers die er graag een soundtrack bij hebben.

Wie graag nog een knappe turf meeneemt op vakantie of zich wil verdiepen in de mod- en skincultuur is dit een geweldige aanwinst. Maar ook de modale stripliefhebber koopt zeker geen kat in een zak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − zeven =