Darling West :: While I Was Asleep

Misschien denkt u bij Noorse muziek eerder aan de beruchte deathmetalbands of de boeiende jazzscene, maar ook op het vlak van americana valt er heel wat te beleven in het land van de fjorden.

Darling West bestaat uit Mari Sandvær Kreken, Tor Eigl Kreken (beiden de songschrijvers van de band) en Kjetil Steensnæs. Twee jaar geleden kenden het drietal een doorbraak met hun tweede langspeler Vinyl And A Heartache. Vooral dan in hun thuisland, waar ze er het Noorse equivalent van een Grammy mee wonnen — dat heet daar de Spellemannprisen, een weetje dat misschien wel eens van pas kan komen op een muziekquiz — en dat hen ook in het voorprogramma van Lucinda Williams deed belandden.

While I Was Asleep is het eerste album waarvoor Darling West een beroep doet op een drummer, Thomas Gallatin. Al mag er meteen de bedenking aan toegevoegd worden dat hij toch vooral op de achtergrond blijft. Want ook hier serveert het trio weer een aangenaam in het oor liggende mix van folk en country. Maar laat dat meteen het grootste euvel van de plaat zijn. Want hoewel het allemaal wel goed en aangenaam klinkt, kabbelt het toch allemaal een beetje ongevaarlijk voort.

De muziek mag aan de oppervlakte rustig zijn, toch suggereren sommige teksten wat donkerdere diepten onder de zeespiegel. Openingsnummer “After My Time” — een van de betere nummers op het album — lijkt misschien zorgeloos, maar staat in schril contrast met de tekst (“Now it’s time to go/And I ain’t coming back”). Gebroken relaties zijn ook het thema van “Loneliness”, dat wat meer tegen de country aanschurkt en waar een achtergrondkoortje voor wat extra kleur zorgt. Ook het intimistisch aanvoelende, licht mysterieuze “Always Around” is geslaagd.

Het titelnummer zit ergens tussen Fleet Foxes en Suzanne Vega in, terwijl het op ‘“Better Than Gold” allemaal wat voller aangezet wordt. “Ballad Of An Outlaw” is gebaseerd op het verhaal van de Noorse outlaw Eivind Fredlaus die in de achttiende eeuw jarenlang op de vlucht ging voor de arm der wet. Het moet niet altijd Billy The Kid of Jesse James zijn. Een keer gaat de band uit de bocht. “Don’t I Know You” is een pure popsong, als wilden ze bewijzen dat ze dat ook kunnen. Het is misschien geen slecht nummer, maar op deze plaat past het als een tang op een varken.

Met While I Was Asleep levert Darling West een album af dat wel aangenaam wegluistert, maar ook een angel mist die maakt dat de muziek wat langer blijft hangen bij de luisteraar. Ideaal voer voor de betere koffiebar of een trendy Spotify-playlist, maar alles bij elkaar genomen valt het toch net iets te licht uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + tien =