C. Diab :: Butterflies

De eerste noten lijken de komst van een electronicastamper te suggereren, maar dan sijpelen langzaam die ijle drones binnen en wordt je gestaag meegezogen in de draaikolk van klank die C. Diab opbouwt op “Butterflies”, de eerste single van zijn in maart uitkomende nieuwe plaat Exit Rumination.

De klank die de Canadese solomuzikant voortbrengt klinkt een beetje alsof hij een cello-opname op een vinylplaat heeft laten persen om die dan een winter lang onder de sneeuw te begraven. Niets is echter minder waar, want die kapotte, ruwe strijkersklank komt niet van een traditionele strijker, maar van een akoestische gitaar die met strijkstok wordt bespeeld. Ja, Sigur Ros en Led Zeppelin deden dat al eerder, maar Diab klinkt als geen van beide. Op debuut No Perfect Wave puurde hij die klank al uit en stelde hij zijn gedreun centraal zonder veel opsmuk van andere instrumenten, en “Butterflies” lijkt die lijn onverstoord verder te zetten. Daar komen natuurlijk een kleine resem effectpedalen bij aan te pas en Diab stapelt ook vakkundig een aantal lagen op elkaar waardoor de track vijf minuten lang een bijzonder opslorpend klanklandschap kan schetsen. Die eerste noten blijken dan uiteindelijk geen voorbode van een clubtrack, maar het traag pulserende hart van een diepe drone die als geen ander de vervlechting van schoonheid en verval toont.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − acht =