Bart Deglin, The Guilt Trip:: Galerie Cameo, Hasselt

Bart Deglin is als kunstenaar al jaren aan een stevig parcours bezig. Zijn werken focussen op het menselijk lichaam en op de verinnerlijking van emoties. Galerie Cameo in Hasselt wijdt een expo aan zijn nieuwste project getiteld The Guilt Trip.

Het blijft een mooie locatie voor een galerij, zelfs indien het een pop-upgalerij betreft. Goed gelezen, ook die bestaat tegenwoordig: een pop-upgalerij. Op een bekende locatie in het centrum van Hasselt, waar tot voor kort een galerij gevestigd was die zelfs internationaal bekende namen projecteerde, bevindt zich nu een galerij die er slechts tijdelijk zal zijn. Veel verschil valt er echter niet te merken tussen de oude en de nieuwe galerijstructuur, de overgang is naadloos verlopen.

Het lijkt een wat vreemd decor voor een kunstenaar, maar niet voor een kunstenaar genaamd Bart Deglin. Jaren geleden begon hij aan een aantal reeksen te werken die de menselijke emoties en het menselijke lichaam als uitgangspunt hadden. The Guilt Trip heet het nieuwste project en het past perfect in de reeks. Gebruikmakend van alle kunstmiddelen gaande van olie op doek, over gouaches tot olie en acryl op papier, tekenen de menselijke emoties zich op de werken af.

Als er één constante is in de tentoongestelde werken, dan wel het afkeren van de blik door de geportretteerde personages. Een persoon met een witte jas die op zijn buik op de grond ligt, een jongeman die het gezicht verbergt, een persoon die de blik naar beneden richt. Overal komt het schuldgevoel om de hoek kijken.

Schuld waarom? Schuld waarvoor? Er is niet onmiddellijk een aanwijsbare reden. En daar begint het assimilatieproces van de toeschouwer met de kunstenaar. Die bouwt een emotionele band met de bezoeker op en werpt hem terug op diens eigen emoties en schuldgevoel. De opbouw van de galerij maakt het ook onmogelijk om een ander gevoel over zich af te roepen. Buiten de werken, zijn er enkel witte kale muren. Ideaal voor introspectie.

Bart Deglin zet met deze reeks zijn levenswerk van bewustmaking rond emoties verder. Als de pop-upgalerij verdwijnt, verhuizen de werken mee. De bezoekers zullen ze echter in zich blijven meedragen.

Bart Deglin, The Guilt Trip loopt nog tot 10 december 2017 in Galerie Cameo in Hasselt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 1 =