Bløf :: Zoutelande

Een herfstpareltje, dit “Zoutelande”. Het verscheen eerder dit jaar op Bløfs uitstékende twaalfde plaat Aan, waarop nieuwe, elektronische paden werden verkend. Het nummer wordt nu uitgebracht met een opmerkelijke bijdrage van niemand minder dan Geike Arnaert.

Daarmee zijn beiden niet aan hun proefstuk toe. Arnaert (hebben we haar even onbewust gemist!) werkte eerder samen met een andere Nederlandse artiest die we onze noorderburen kunnen benijden: Spinvis, in het intimistische project Dorléac. Bløf deed voor een van hun mooiste platen, het diep-weemoedige Oktober uit 2008, al beroep op een andere Belgische zangeres, Sarah Bettens, om de nummers af en toe herfstrood te kleuren.

Het wérkt ook nu. Arnaert voegt met haar bedachtzame stemgeluid een extra laagje warme weemoed toe aan een nummer dat geluk zoekt in kleine dingen. “Ik ben blij dat je hier bent” klinkt het, al is het in een doordeweekse kustplaats als Zoutelande die weinig ruimte voor verbeelding laat. En wat ook helpt: “we verzuipen onszelf in de drank van je vader”. Dit is een nummer over ongedwongen gelukkig samen zijn: “Niets is mooier dan met jou het land doorkruisen / Op mistroostige plekken je bij me te hebben”. Herkenbaarheid troef.

Enerzijds mag de keuze voor “Zoutelande” als single verbazen: het is een van de meest rechttoe rechtaan popsongs op het best wel experimentele Aan, en geeft daardoor geen correct beeld van de eclectische plaat als geheel. Bovendien is het nummer een cover uit het Duits: het origineel is van Bosse en heet daar “Frankfurt Oder”. Bløf is ontzettend spaarzaam met het uitbrengen van covers, wegens geen geringste gebrek aan eigen sterk materiaal. Anderzijds is dit perfect radiovoer, waar Sony België mee aan de slag moet kunnen om Bløf die extra, meer dan terechte push op de Belgische radio te geven. “Zoutelande” is het ideale nummer voor uw herfstige roadtrip naar eender waar de komende maanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + 11 =