LEFFINGELEUREN 2016 :: Tien redenen om naar de 40ste editie af te zakken

Festivalzomer afgelopen na Crammerock? Niets van! Naast Horst Festival is er ook het eigenzinnige Leffingeleuren in het gezellige kustdorpje Leffinge. Met zowel Belgische toppers, eigen talent als buitenlands geweld, heeft de organisatie een affiche samengesteld om u tegen te zeggen. Het bewijs: naast headliners Thurston Moore, Truckfighters en Steak Number Eight zijn er nog tien andere redenen om naar ’t zeetje af te zakken.

Lawaaimakers uit Philly

Met Tired Of Tomorrow heeft de — zo wordt al wel eens beweerd — luidste band ter wereld eerder dit jaar een plaat voor de eindejaarslijstjes uitgebracht. In Het Bos bewezen de shoegazers uit Philadelphia een kleine twee jaar geleden dat ze ook live verschroeiend kunnen uithalen. Akkoord, de stem van frontman Domenic Palermo is niet altijd een sterke troef, maar de gitaren zijn meeslepend melancholisch. Als u na Leffingeleuren nog niet genoeg heeft van deze mix van noiserock, shoegaze en hardcore punk, kan u nog naar Trix afzakken op zondag 18 september.

Hypochristmutreefuzz

Een van dé Belgische acts om de komende maanden naar uit te kijken. Niet alleen de bandnaam is een uitdaging, ook de noiserock die tegelijk chaotisch en dansbaar is. Welkom in de hoek van Steve Albini, Zappa en Pere Ubu. Er wordt niet alleen buiten de lijntjes gekleurd en gespeeld met songstructuren, maar ook eindeloos gegrooved. Dat bewezen Ramses Van den Eede en co vorig jaar op Glimps, waar ze zelfs de aandacht van The Quietus trokken, en vorige maand nog op Pukkelpop. In De Zwerver gaat het warm, heel warm worden.

Balthazar zendt zijn zonen uit

Geen beter moment dan vrijdagnacht voor Maarten Devoldere om Warhaus — dat met We Fucked A Flame Into Being een dijk van een plaat afleverde — voor te stellen. Alsof u een film noir binnenwandelt waar Nick Cave, Leonard Cohen en Serge Gainsbourg beurtelings de zang op zich nemen. Op zondag is het dan weer de beurt aan Balthazar-bassist Simon Casier om Zimmerman, die in november zijn debuut uitbrengt, te presenteren. Diens puike eerste single “Someday Maybe” doet eerder aan The Strokes denken. Het is nog maar Zimmermans tweede optreden na Boomtown. Ook iets om naar uit te kijken dus.

Onbekende Belgische parels

Soldiers Heart, Faces on TV, ID!OTS en The Glücks (vooral bij West-Vlamingen) doen wellicht al een belletje rinkelen, maar Soviet Grass (vrijdag), Marc Melià (zaterdag) en The Tubs (zondag) wellicht nog niet. Soviet Grass grossiert in opzwepende seventies rock en mocht al op tour met Balthazar. De tweede is een Catalaanse Brusselaar, een echte muzikale avonturier. Uit zijn synthesizer tovert hij soundscapes die doen duizelen. The Tubs brengen dan weer de betere nostalgische trash rock — denk Green on Red, Dead Moon en Gram Parsons.

Geniale gekte

Sinds de schaalverkleining van vorig jaar zet de organisatie nog meer in op ontdekken, ontdekken en nog eens ontdekken. Van het eighties pop-project Dinner — DIIV en Mac Demarco zijn al fan — over Awesome Tapes From Africa tot Wooden Indian Burial Ground. Niet alleen opvallende namen maar ook bands met opvallende muzikale uitspattingen. Die tweede naam is een Amerikaanse etnomusicoloog die deejayt met muziek die opgepikt werd tijdens reizen in Afrika. De derde band in de rij is meer dan een gewone garage/psych-band. Het trio brengt tonnen energie op een podium en heeft een zowel spacy, noisy als surf-achtige sound.

Alomtegenwoordige Chilenen

Uit het verre Chili, maar alomtegenwoordig. De heren van Föllakzoid zijn door het constante touren echte wereldburgers geworden. Hun muziek geeft je het gevoel op een andere planeet te vertoeven. Verslavend op plaat, maar live één echte paddotrip. De bestanddelen zijn psych rock, kraut en een vleugje pop. Soms komt het geheel zelfs over als live ingespeelde, licht dansbare techno. De voorbije jaren passeerde Föllakzoid onder meer in De Kreun, Het Bos en DOK, hoog tijd dus om ook Leffinge in een roes achter te laten.

Rocken in de woestijn

Imarhan verdient een aparte vermelding, niet alleen omdat woestijnblues tegenwoordig hip is. Na de woestijnblues van Tinariwen uit Mali en de meer rockende aanpak van Bombino uit Niger, is Imarhan uit zuidelijk Algerije de volgende groep in het rijtje die absoluut uw aandacht verdient. Zo bewijst hun bezwerende, titelloze debuut. Met de zomerse temperaturen van volgend weekend in het vooruitzicht: ambiance verzekerd!

De terugkeer van Kapitan Korsakov

Eindelijk! Eindelijk! De band rond lefgozer Pieter-Paul Devos is terug. Hij trok afgelopen zomer met bassist Pieter Van Mullem en drummer Sigfried Burroughs (Onmens, The K., Jukwaa en duizend andere projecten) naar Chicago om met Steve Albini een nieuwe plaat in te blikken. Physical Violence Is The Least Of My Priorities werd het kindje gedoopt en hopelijk krijgen we in Leffinge al enkele nummers in première. Bereid u maar voor op een compromisloos, distorted, gevoelig en genre-overschrijdend optreden. Aftellen maar!

Smullen maar!

Geen stereotiepe festivalkost — u kent het wel — op Leffingeleuren, maar wel braadworsten (De Stoove), Lenny Crevettes (garnaalkroketten), Siciliaanse kost (L’affaire Culinaire), Libanese (Yalla Yalla), Filipijnse (Asian Kusina), Midden-Amerikaanse (Jalapeno Loco) en veganistische (Just Like Your Mom) specialiteiten. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook de wafels van Luxe Wafels en artisanale ijsjes van Top Ice. Begint u ook al te watertanden?

Letterlijk onder de kerktoren

Last but not least: evenmin een voorspelbaar festivalterrein in Leffinge. De overdekte, betalende podia zijn de zaal en het café van De Zwerver, en de Kapel-concerttent. Daarnaast zijn er nog twee openlucht podia, één voor dj’s en één voor jonge talenten, aan weerszijden van het sympathieke kerkje. Een spuitbusartiest neemt ook nog een muur op het dorpsplein onder handen. Dat en nog veel meer komend weekend onder een stralende zon. Waarom nog twijfelen?

Leffingeleuren vindt plaats van vrijdag 9 september tot zondag 11 september in Leffinge. Meer info en tickets op de website van het festival. Er is ook een Facebookevent waar u op de hoogte wordt gehouden van de laatste nieuwtjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vier =