Peeters & Phang :: Een Beeld van een Jongen

Een western door Frederik Peeters? Na de SF van Aâma waagt de Zwitser zich nu inderdaad aan dat andere platgetreden genre. Met het scenario van Loo Hui Phang klikt het meteen.

Na het dichtslaan van dit album bekroop ons meteen de gedachte: ‘Wat hebben we nu gelezen?’ Net die verwarring wijst er vaak op dat we te maken hebben met een steengoede strip. Het zijn net die strips die onze vastgeroeste verwachtingen toch nog maar eens door elkaar kunnen schudden en ons echt kunnen verrassen. Het oeuvre van Frederik Peeters is ondertussen al meer dan genoegzaam bekend, en toch verrast dit nieuwe album. De Franse Loo Hui Phang stond in voor het scenario van Een Beeld van een Jongen en bracht voor die gelegenheid haar eigen gevoeligheden mee. Nog meer dan in Peeters’ andere werk staan de emoties van de hoofdpersonages centraal. Phang is meesterlijk in het uitspelen van menselijke verwachtingen. Ze speelt met onze normen en waarden en tovert zo een spel van dialogen tevoorschijn waarbij de drie hoofdfiguren een soort toneelstuk opvoeren.

Toch gaat deze western verder dan enkel wat pratende hoofden. Drie figuren zitten samen in een expeditie. Stingley is de leider van de expeditie, en eigenlijk de enige die echt weet wat de bedoelingen zijn van hun financiers. Oscar is dan weer een fotograaf die indianenstammen en kuddes wilde dieren moet vastleggen. Milton is het hulpje dat veel meer te verbergen heeft dan Oscar en Stingley samen. Phang speelt meesterlijk met wat gekend is en wat onbekend blijft. Zo stuurt ze de verwachtingen en angsten van de personages. Oscar blijkt op de vlucht voor een dubieus verleden. Hij raakt verleid door Milton, ‘de jongen met de mooiste kont van het Wilde Westen’.

De spanning wordt hoog gehouden in deze strip. Tussen de personages groeien de spanningen, maar ook de verlangens blijven niet afwezig. Net als in haar andere werk toont Loo Hui Phang zich een kei in de karakterstudie van haar personages. Haar type verhalen sluit goed aan bij de kwaliteiten van Frederik Peeters. In de laatste jaren heeft Peeters een grote opmars doorgemaakt. Zo is hij stilaan uitgegroeid tot één van de grotere namen in de Europese strip en lijkt zijn oeuvre op weg om dat van een Jacques Tardi of Andreas te evenaren. Elk album dat hij maakt is tegelijk typisch Peeters en ook telkens weer anders. Hij volgt zijn artistieke gevoel in het parcours van albums, los van trends of commerciële hypes.

Een Beeld van een Jongen is een poëtisch album geworden dat via een toegankelijk genre als de western toch gevoelige thema’s onder de aandacht brengt. Ook in samenwerking met Loo Hui Phang scheert Frederik Peeters hoge toppen. Of hoe elk partnerschap andere kwaliteiten naar boven kan brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 7 =