Concerttips Juni 2016

Fire! Orchestra – 3 juni – De Studio (Antwerpen)

De 51-jarige geweldenaar Mats Gustafsson weet nog altijd niet van ophouden. De man holt voortdurend van het ene podium naar het andere, steeds in de weer met bekend en minder bekend volk, en een resem releases onder de arm. Een paar jaar geleden kwam er ineens ook het Fire! Orchestra bij, met een line-up die leest als een Who’s who? van de moderne, Europese improvisatie. Met Ritual kwam de albumteller onlangs op drie te staan en we willen u met de nodige aandrang naar De Studio sturen, want dit orkest staat op scherp, knalt in het rood en slaagt erin om de vrijheid van de (free) jazz en de energie van de rock-‘n-roll in een knetterend evenwicht te houden. Kom achteraf niet zagen, dit zou wel eentje voor de lijstjes kunnen worden.

http://soundinmotionvzw.webs.com/

Julia Holter –7 juni – Botanique

Hits moet je bij Julia Holter niet verwachten, wel eigenzinnige songs die jazz, avant-garde, ambieert en neo-klassiek in elkaar versmelten. Na enkele platen waarop broeierige sferen en multi-instrumentale koortsdromen de bovenhand haalden, treedt Julia Holter op haar recentste Have You In My Wilderness zelf op de voorgrond. Helderder en toegankelijker dan ooit, maar nergens gratuit. Geestesverwant Julianna Barwick geeft de Botanique er zomaar bovenop.
http://botanique.be/nl/activiteit/julia-holter-julianna-barwick-070616

Warped Dreamer – 7 juni – De Singer (Rijkevorsel)

De naam van dit project komt van een compositie van het trio Othin Spake, dat drummer Teun Verbruggen en Jozef Dumoulin ooit (nog steeds) hadden met Mauro Pawlowski. Voor Warped Dreamer hebben Verbruggen en Dumoulin twee kleppers uit Noorwegen aan boord gehesen: trompettist Arve Henriksen (de man achter Supersilent) en gitarist Stian Westerhus, die op zijn instrument een van de toonaangevende stemmen van het moment is. De geïmproviseerde sets van het kwartet vloeien tussen de werelden van abstractie improvisatie, minimalisme, noise en elektronica, vol fijnmazige structuren en verrassende interactie. Het leidde onlangs tot het knappe Lomahongva, dat gehuld is in een schilderwerk van Michaël Borremans. Op 7/6 in De Singer voor een enig Belgisch concert!

https://www.desinger.be/programma/07-06-2016/warped-dreamer

b>Shearwater – 11 juni – Bourla (Antwerpen)

Ze stonden in februari al eens in de Botanique, en dat was toen wat flauw. Nochtans was Jet Plane & Oxbow diezelfde maand het zoveelste straffe album van Shearwater. Tijd dus voor een revanche, en waarom dan niet in het pluche van de Bourla? En weet vooral dat Jonathan Meiburg – als u braaf bent – een verdomd straffe Bowie-anno-Lodger kan neerzetten. We geven het maar even mee.
https://toneelhuis.be/nl/production/shearwater

Television – 16 juni – Patronaat (Haarlem, NL)

Television. TELEVISION. Iconen van de vroege New Yorkse art-punk. Legendes van de gitaarrock. Makers van Marque Moon, Adventure en “Little Johnny Jewel”. Er kwamen begin jaren negentig al terug samen, om te bewijzen dat de vlam nog niet gedoofd was. Komen op 16 juni naar Haarlem om een selectie songs te spelen uit hun legendarische debuutplaat en latere werken. De discografie is al bij al beperkt (drie studioplaten en een handvol live-releases), maar de unieke stijl van de band, waarin de blues eigenlijk vervangen werd door invloeden uit psychedelica en freejazz is van invloed geweest op talloze generaties gitaarbands, en dan vooral die met een snarentandem in huis. Richard LLoyd is er al even niet meer bij, maar Tom Verlaine, Fred Smith en Billy Ficca zijn van de partij, en Jimmy Rip zou een goede vervanger zijn. We staan nu al te popelen.

http://www.patronaat.nl/16-6-2016/television-performing-selected-songs-from-marquee-moon-and-other-records

Unsane + Zu – 21 juni – Het Bos (Antwerpen) / Zu – 25 juni – Charlatan (Gent)

Unsane en Zu, het moet zowat de coolste double bill van het jaar zijn. De beenharde noiserock van Unsane staat al jarenlang garant voor een brute, pisnijdige aframmeling. Het is een trio dat de voorhamer terug in POWERTRIO stak. De platen volgen elkaar wat trager op, maar live staan Chris Spence & co. nog altijd garant voor een bloederige muilpeer. En dan Zu, het Italiaans-Noorse trio met roots in de spastische jazzcore, maar die gaandeweg steeds dichter is gaan aanleunen bij loodzware, maar nog altijd elastische noise en sludge. Drums, bas en baritonsax doen dingen waarbij het gros van de death metalbands spontaan begint te janken. Komaan, daar moet u wel bij zijn. En als dat niet lukt, dan is er nog een herkansing voor Zu, want die spelen op 25 juni bij de brave mensen van Scratch+Snuff in Gent.

http://www.hetbos.be/agenda/2016/6/21/#828

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

verwant

Concerttips juni 2023

De zomer loert om de hoek, het festivalseizoen komt...

Concerttips mei 2023

Vooraleer de zomerfestivals het enkele maanden van het clubcircuit...

Enola’s concerttips februari

Hebt u ook genoeg van het nieuws over koningskinderen,...

Enola’s concerttips: januari 2020

De kerstdis is eindelijk verteerd, de kater van oudjaar...

Enola’s concerttips: december 2019

Na de overdaad van vorige maand is het in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in