Hiettre & Aillery :: De Grote Rivier: 1. Jean Tambour

Nu De Grote Rivier na twintig jaar dan toch afgerond zal worden,komt er een nieuwe uitgave van de reeks. Een klassieke historische reeks over een niet zo klassiek historisch onderwerp. Of hoeveel strips over de vlottersstiel in midden-Frankrijk las u al?

Met De Grote Rivier brengen Jean-Luc Hiettre en Serge Aillery een wat minder gekend aspect van de Franse geschiedenis onder de aandacht. Het vervoer via de binnenrivieren was in de negentiende eeuw immers nog een belangrijke economische activiteit. Het is een aparte vaardigheid om als vlotter de kost te verdienen. Jean Tambour is zo’n vlotter. Wanneer hij na een periode als soldaat in het Franse leger gediend te hebben, terugkeert naar zijn dorp en het leven als vlotter, blijkt er heel wat veranderd te zijn. Een groot bedrijf heeft bijna alle activiteit in handen en lokale vlotters worden meer en meer tegengewerkt, ook door eigen collega-vlotters. Door zijn rechtvaardigheidsgevoel komt Tambour al snel in moeilijkheden.

Met dit eerste verhaal zetten Hiettre en Aillery een groots epos op waarbij voor Jean Tambour duidelijk een heldenrol weggelegd zal zijn. Het eerste deel verscheen eerder al in 1990 in de toen nieuwe collectie Spotlight. In de jaren daarna zou die collectie, met sterkhouders als Largo Winch en Soda, uitgroeien tot een verzamelpunt van succesvolle actiereeksen. De eerste vier delen van De Grote Rivier verschenen tussen 1990 en 1995, maar de reeks bleef altijd een buitenbeentje binnen de collectie. Het is immers een vrij klassieke historische reeks die redelijk ver af staat van een reeks als Largo Winch. De reeks en de auteurs stierven een stille dood. Het duurde tot 2015 vooraleer Paquet de reeks een nieuwe kans wilde geven. Een heruitgave van de vier verschenen delen volgde en voor september 2016 kondigt de uitgever het vijfde deel aan.

Voor tekenaar Jean-Luc Hiettre is De Grote Rivier zonder twijfel zijn magnum opus. Na jaren van korte verhalen in de jaren ‘70 en ‘80 kreeg hij iets meer bekendheid via een samenwerking met Michel Plessix (o.a. De Wind in de Wilgen) voor de verhalen van Mark Jones. Met de vier delen van De Grote Rivier bereikte hij zijn grootste populariteit. Toch is zijn naam altijd wat onder de radar gebleven. Hij was een van de vele leerlingen uit de studio van Jean-Claude Fournier, vooral bekend van zijn Robbedoes-verhalen en de reeks Bizu. Hiettre combineert realisme en meer cartooneske gezichten. Jean Tambour is alleszins geen gedateerde strip. De leesbaarheid van de pagina’s is niet overal even soepel en ook het scenario loopt in dit eerste album nog niet altijd even vlot.

Toch heeft Serge Ailllery met Jean Tambour een innemend personage geschapen, met een schitterende sparring partner in Gustave. Beide vormen een klassiek, vaak bekvechtend stripduo. De grote meerwaarde van De Grote Rivier zit in de keuze van de locatie en het gegeven. Het midden van Frankrijk is geen grijsgedraaide plek waarin stripverhalen zich afspelen en ook de wereld van de vlotters is fris. Het is zeker terecht dat deze reeks een tweede kans krijgt bij Gorilla, zodat ook de auteurs de hernieuwde aandacht kunnen krijgen die ze verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 7 =