Massive Attack :: 10 februari 2016, Paleis 12

Wat is er met Massive Attack gebeurd? Zo scherp als we de groep in het verleden al uit de hoek zagen komen, zo lusteloos ging het er in Paleis 12 aan toe. Zou het ook een beetje aan die onmetelijke en ongezellige zaal kunnen gelegen hebben?

Het is alweer vijf jaar dat Daddy G en 3D hun laatste plaat uitbrachten, en dus begint het langzamerhand te jeuken. Met Ritual Spirit verscheen onlangs dan toch een nieuwe EP, en kijk: Massive Attack rolt de lichtschermen nog eens uit de berging, en trekt weer op tour. Daarbij handig meegenomen: voorprogramma Young Fathers, dat meewerkt aan enkele nieuwe songs, en dus ook in de bissen mag opdraven.

Het is een moment dat alles wat vanavond mis is met Massive Attack vat Geen kwaad woord over de raps van het vurige drietal uit Glasgow — niet voor niets “de beste band van de wereld op dit moment” genoemd door 3D — maar de legendarische triphopproducers doen er niets mee. Waardoor “Voodoo In My Blood” en “He Needs Me” als onafgewerkte schetsen klinken.

Het is het slotstuk van een concert dat nooit echt op gang wil komen. We zijn dan ook twee albums en ondertussen bijna twintig jaar verwijderd van het moment dat Massive Attack op plaat nog echt de spannende triphopgroep van weleer was; het lijkt erop dat de tijd de band ook live op de hielen heeft getrapt. Kon misschien ook niet anders met een setlist die dankzij de magere output al jaren op dezelfde nummers moet teren, en ook visueel op dezelfde trucjes blijft leunen.

Vroeger werkte het nochtans: dat scherm dat onophoudelijk cijferweetjes en krantenkoppen spuwt, je schopt tot je wel een geweten moet ontwikkelen. “De helft van de Syrische vluchtelingen is minderjarig”, lees je in perfect Nederlands, maar even goed “Ik ben Jill, en ik krijg altijd wat ik wil”; ‘t is niet dat ze niet op de hoogte zijn van wat speelt ten lande. Maar als de muziek niet wil trekken, dan doet dat allemaal niets ter zake. En zo is het vanavond; een herhalingsoefening van een herhalingsoefening.

Massive Attack op zijn best is de dreiging van een dronken caféganger die je naam tussen zijn tanden sist. Het is fluisterend, maar je weet dat je buiten een afranseling kunt krijgen. Vandaag kun je de schrik zelfs niet weglachen; die is er niet, want daarvoor is meer nodig dan een lauw afgeleverd “Paradise Circus” of “Psyche” die in deze veel te groter ruimte stukvallen. Het zijn niet toevallig nummers waarin Martina Topley-Bird de microfoon ter hand neemt; zeldzaam waren de momenten dat zij in het verleden een Massive Attackconcert kon dragen, vandaag is ze dominant aanwezig op de setlist. Enkel nieuwe zanger Azekel mag aanvankelijk even van stal om het flauwe, nieuwe “Ritual Spirit” naar de rand van het podium te brengen.

Het is wachten op een eerste passage van Horace Andy vooraleer er ietwat vuur ontbrandt. De denderende loops van “Girl I Love You” nemen je eindelijk bij je nekvel — het is dan geen houdgreep, het dwingt toch een béétje — maar een flets “Teardrop” later, wanneer Topley-Bird Liz Fraser nauwelijks weet te benaderen, is het alweer omzeep. Tot “Angel” en vooral “Inertia Creeps” dan toch een grondige toek op het bakkes geven. Dit is hoe het moet zijn: omineuze baslijnen, kletterende ritmes, gemompelde vocalen waar je geen ruzie mee wil. En dan: een gitaar die de boel aan stukken hakt.

Het is een eenzaam hoogtepunt, dat Deborah Miller niet kan redden in de twee songs waarin nog eens naar de soulvolle beginjaren wordt teruggegrepen. Is “Safe From Harm” nog een waardige setsluiter, dan verzuipt een veel te droog gemixt “Unfinished Sympathy” in de laatste bisronde in een hopeloze bas-soep. Soulvol? Niet in het minst.

En toch is dat wat de band verderop in dit jaar belooft: een nieuwe EP waarop Daddy G de controle overneemt van 3D, en we dus meer soulgetint werk mogen verwachten. Vanavond was daar nog niets van te merken, maar erger: ook de ziel van Massive Attack zelf leek zoek. We houden ons hart vast, en schijnen even mee met de zaklamp. Probeer er niet op te stappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 4 =