BRAND! NL :: 12 + 13 februari, Kc nOna & Cultuurcentrum Mechelen

Aanvankelijk was het de bedoeling om er een tweejaarlijks festival van te maken, maar de eerste editie van BRAND! (2015), waar we vorig jaar een dag van meepikten, was zo’n succes dat prompt begonnen werd met de plannen voor een nieuwe editie. En die mag gezien worden, want de organisatie verlegt met BRAND! NL de focus naar Nederland, haalt een hoop schoon volk in huis en doet er ook nog eens een knappe randprogrammatie bovenop.

De NL-insteek komt niet uit het niets, want de aanleiding is “(…) de festiviteiten rond 200 jaar Verenigde Nederlanden/20 jaar Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland onder de noemer Beste Buren enerzijds (op niveau van de regio’s/landen) en Hollandse Maatjes anderzijds (Mechels niveau).” Dat levert alleszins een tot de verbeelding sprekende affiche op, waarop zowel aanstormende supertalenten als toonaangevende veteranen terug te vinden zijn, en dat uit Nederland én Vlaanderen. Om het volk van boven de Moerdijk enigszins wat gerust te stellen worden er immers ook een paar locals ingeschakeld, wat ongetwijfeld gaat leiden tot creatieve kruisbestuivingen.

Zo wordt op de eerste dag meteen geopend met een bijzonder duo: de Sloveense pianiste Kaja Draksler heeft zich in geen tijd ontpopt tot een van de meest veelzijdige talenten uit de Amsterdamse scene, en zij wordt gekoppeld aan bassist en collega-uitwijkeling Lennart Heyndels. Opmerkelijk: ze zal deze keer geen piano bespelen, maar het orgel van de Mechelse kathedraal. Van een aparte opener gesproken (wees erbij om 17u!). Andere opvallende duocombinatie die dag: rietblazer André Goudbeek en pianist Fred Van Hove, die de eerste Europese freejazzgolf zelf nog meegemaakt hebben (of beter, mee uitgetekend hebben) en een zeldzame duoperformance zullen brengen.

Ook om naar uit te kijken: de ontmoeting van kornettist Eric Boeren en bassist Wilbert De Joode met vliegende drummer (s)Teun Verbruggen. De laatste internationale combinatie, op de tweede festivaldag, vindt plaats tussen het gelauwerde Jasper Blom Quartet, dat in de weer gaat met trompettist, componist en toparrangeur Bert Joris, wat ongetwijfeld gaat uitdraaien op een stijlvolle bedoening. En wie ‘stijlvol’ in de mond neemt, die kan ook niet voorbij het trio Reijseger, Fraanje & Sylla, dat met Down Deep en Count Till Zen tekende voor enkele van de mooiste albums op de wip tussen improvisatie en kamermuziek en een knoert van een live reputatie hoog te houden heeft. En dan is er nog het ijzersterke jonge trio Kapok, dat met hoornspeler Morris Kliphuis nog een opvallende figuur uit Nederland in huis heeft.

En dan nog de twee headliners, beide knallers van wereldniveau, beide een instituut van de Nederlandse muziek en de improvisatie. Het befaamde ICP Orchestra, ooit opgericht door Misha Mengelberg, Han Bennink en Willem Breuker, is een van de klassieke impro-orkesten en blijft ondanks het feit dat van die grondleggers enkel Han Bennink nog van de partij is, een avontuurlijk collectief dat steeds opnieuw weet te verrassen (en een paar maanden geleden nog een prachtconcert speelde in Brugge). Een heel andere instrumentatie, maar qua spirit net zo goed verwant aan de vrijdenkers van ICP, én van de bands die bewijzen dat punk en improvisatie elkaar niet hoeven uit te sluiten: The Ex. We zagen hen begin januari nog fantastisch uithalen in Amsterdam, dus dat belooft voor hun Mechelse concert, waarvoor ze versterking krijgen van ICP-kleppers Ab Baars en Wolter Wierbos.

En dan is er nog die randprogrammatie, die al van start gaat op 9/2, verzameld onder de noemer RAND!gevallen, met op de eerste dag film met live muziek en de erop volgende dagen én 26/2 nog eens concerten van Amsterdamse vertegenwoordigers The Ambush Party (een voorstelling met Freek Vielen) en freejazzkanon Cactus Truck, rasperformer Hans Liberg, Dash! en het Marzio Scholten Trio. Dit wordt er eentje voor de annalen, denken wij zo. Doe er uw voordeel mee.

Meer informatie over programma en tickets op deze website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + 7 =