Deep Purple op jubileumeditie Suikerrock

Als het feest is wil men wel eens vrienden uitnodigen, en dus laat Suikerrock de eerste topnaam voor de dertigste editie van het festival los: zo staat op vrijdag 29 juli, niet voor het eerst, maar met een hartelijk ‘friends welcome’, Deep Purple op de Tiense Grote Markt.

De band heeft intussen, en eigenlijk al heel lang, een legendarische status. Samen met Led Zeppelin en Black Sabbath zetten ze de krijtlijnen van de seventies rock uit. Iedere aspirant gitarist speelt, vaak tot ergernis van de winkeliers, in iedere gitaarwinkel waar ook ter wereld, de openingsriff van ‘Smoke on the water’. ‘Child in Time’ stond decennialang op de eerste plek in diverse top 100 en top 1000 lijsten, en ook u stond waarschijnlijk ooit enthousiast te luchtgitaren op ‘My woman from Tokyo’.

De eighties waren niet mals voor de band, bandwissels, ruzies en een muzikaal tegendraads decennium, maar Deep Purple kon zich, mede dankzij de aanwerving van oa Joe Satriani en nadien Steve Morse, revitaliseren. Ian Gillan, Roger Clover en Ian Paice bleven gewoon de klasbakken die ze altijd al waren, en Don Airey werd een waardig vervanger van de overleden John Lord.

In 2003 werden ze uitgeroepen tot beste live band, en nog steeds vullen ze moeiteloos zalen en stadions over heel de wereld. Dit jaar krijgt de band trouwens ook eindelijk waar ze zo lang recht op hebben; opgenomen worden in de ‘Rock and roll Hall of Fame’.

Meer namen volgen binnenkort.

De 30ste editie van Suikerrock vindt plaats van vrijdag 29 juli tot en met zondag 3 juli in het centrum van Tienen. Info en tickets: www.suikerrock.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − dertien =