Chantal Acda :: 4 november 2015, Stuk

Alle provincies van Vlaanderen doet ze aan tijdens deze releasetour. En Brussel. En het buitenland. Het lijkt wel het betere missionarissenwerk. Chantal Acda heeft dan ook een boodschap, en een dijk van een liveband. In Leuven brachten ze ons helemaal van ons stuk met de livevertolking van haar prima tweede soloplaat The Sparkle In Our Flaws.

Flauwe woordspeling natuurlijk, want STUK Kunstencentrum vormt vanavond het decor voor het derde concert van deze provincietour. Als voorprogramma mag Deadman Orchestra aantreden, de eenmansband van Youri Van Uffelen. Hij werkte eerder al met Chantal Acda samen, is bezieler van tal van muziekprojecten en huismuzikant van het Leuvense theatergezelschap Braakland/ZheBilding. Zichzelf op gitaar begeleidend opent Van Uffelen het dakraampje van zijn ziel: intimistische middernachtdeuntjes wisselen elkaar af met hoekige uithalen op de snaren. Een cover van “Suzanne” zorgt voor oriëntatie in het brede oeuvre en eentje uit zijn verzameling korte liedjes sluit de opwarmingsact af.

Warmte is een sleutelwoord wanneer een ontspannen Chantal Acda glimlachend het podium op stapt, in het gezelschap van de rest van de band. De Amerikaanse multi-instrumentalist Peter Broderick speelt een handvol concerten van deze tour mee en dat het een absolute meerwaarde is, verklappen we nu al. Ook van de partij: Niels Van Heertum, net als Peter Broderick iemand die zich als een paling tussen de andere muziekpartijen beweegt. Een man die naar onze vaststelling zijn euphonium (een blaasinstrument dat een baritonstem evenaart) als eerste uit een brandend huis zou redden (we onthouden vooral die intro van “Minor Places”). Staan mee zij aan zij op de bühne: vaste waarden Eric Thielemans (drums), Alan Gevaert (bas) en Gaëtan Vandewoude (snaren en toetsen). Zoals eerder al gezegd: Chantal Acda de studioband en Chantal Acda de liveband: dat zijn twee parallelle werelden.

Dat het pas sinds de minitournee in Duitsland was, ongeveer een jaar geleden, dat de klik met de liveband er helemaal was. Dat iedereen kon en mocht doen wat hij wilde en dat alles iedere keer perfect op zijn pootjes terecht kwam. Dat we desalniettemin toch al behoorlijk onder de indruk waren van de livevertolking van de vorige plaat (Let Your Hands Be My Guide) tijdens het concert in Eeklo, een dik half jaar eerder. Dat we dan best wel zouden schrikken van de evolutie die de band ondertussen had gemaakt, had Chantal Acda zich onlangs nog laten ontvallen tijdens een interview. Dat we ook al wel het goede nieuws hadden gelezen over de shows in Brussel en Gent, de voorbije dagen. Was dat allemaal even een understatement.

Deze liveband zet een geluid neer, meer dan dat, een universum, waarbinnen alle materie weerloos en warm wordt. De muzikanten luisteren naar elkaar. Het zijn allemaal tandwieltjes die iets anders doen, maar de machine soepel doen draaien. Peter Broderick is een band in een band, tikt in “Homes” op elke millimeter van zijn houten blokjes, doet backings in andere nummers, vioolpartijen, samplet voortdurend zichzelf, vindt zichzelf ter plaatste steeds weer opnieuw uit. We onthouden majestueuze versies van “Arms Up High” en “Wintercoat”. De sfeer is uitstekend, Acda vertelt hoe ze op dit podium vorig jaar nog haar guilty pleasure “Frozen” van Madonna stond te spelen en Eric Thielemans maakt het haar al grijnzend niet gemakkelijk om in te vallen bij “Still We Guess” door een complexe drumroffel te blijven herhalen.

Iedereen zit neer gedurende het hele concert. Dat moest niet, het was een keuze van het publiek: er waren geen stoeltjes voorzien in de Labozaal, wat hier trouwens maar zelden gebeurt. “Jullie mogen ook best rechtstaan en dansen”, probeerde Acda nog, “dat zou spannend zijn”. Er werd niet gedanst, er werd niet bewogen, er werd geluisterd, er werd gevoeld, er werd genoten. En helemaal aan het eind, na “Everything And Everyone” — a capella met Peter Broderick op viool — en “We Will, We Must” — helemaal solo — , toen deden we iets dat een staand publiek niet kan: rechtstaan en een staande ovatie geven. Wat een optreden zeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 2 =