Desertfest 2015 :: Enola’s tien om te zien

Bekijk Berichten

Sinds vorig jaar wordt begin oktober de trieste, kille Antwerpse Noordersingel herschapen in een snikheet en zompig moeras van stonerrock, sludgemetal, seventiesrock en doom. Door het neerstrijken van het internationale festivalconcept Desertfest (ook te bewonderen in Berlijn en Londen) kunnen liefhebbers van downtempo heaviness en retro psychedelica zich drie dagen lang uitleven op een stevige waslijst bands van elke uithoek van het kosmische bewustzijn. De zware jongens van Enola selecteerden tien dikke aanraders die u dit weekend moet gezien hebben. Of niet, natuurlijk. It’s a free country after all.

1. Psychonaut — Vrijdag, 18u20, Canyon Stage

Trio uit Mechelen dat goed op weg is om stevige potten te breken in de vaderlandse underground. Een week geleden speelden ze in Trix de jury van ‘De 6’ naar huis, wat hen een klinkende finaleplaats opleverde. Deze frisgewassen jongelingen mogen vrijdag de Canyon Stage plechtig inhuldigen, en zullen zich ongetwijfeld met verve van die taak kwijten.

2. Monolord — Vrijdag, 19u, Desert Stage

De inhuldiging van het hoofdpodium is dan weer een klus voor dit Zweedse trio dat een typisch geval is van de vlag die perfect de lading dekt. Deze heersers van de monolitische riff bewijzen nu al twee albums lang dat primitieve kolossen van nummers schrijven voor hen gesneden knäckebröd is. De subbassen uit het dit jaar uitgebrachte album Vaenir zijn dan ook het ultieme middel om de mollen uit uw gazon te jagen. Ik zou maar een reserve-middenrif meenemen, moest ik van u zijn.

3. Carlton Melton — Vrijdag, 00u15, Vulture Stage

Als aftershowfeestjes op een eerste festivaldag u een tikje idioot lijken, raden we u met stip deze late night show aan op de Vulture Stage. Dit Amerikaanse trio spacers deinst er niet voor terug om hun al uit de kluiten gewassen instrumentale psychedelische stonercomposities te onderwerpen aan een uitgebreide improvisatiesessie. Maar verwacht u zeker niet aan knetterstonende slappe kost. De oerkracht die Carlton Melton live opwekt kan met gemak een middelgrote kerncentrale in overdrive doen gaan. Carlton Meltdown!

4. The Progerians — Zaterdag, 15u20, Canyon Stage

U kent ze misschien ook wel als The Fabulous Progerians, of The Mighty Progerians, maar deze Brusselaars hebben dat adjectief in hun naam niet echt nodig om zichzelf te definiëren. De muziek spreekt bij The Progerians voor zich: manische, uitgelaten rock & roll, gedrenkt in liters alcohol en aangevuurd door een heuse trompet. Beeld u in dat de cavalerie, gezeten op een roedel neushoorns, door de zaal dendert, en u hebt zo’n beetje een idee van hoe zaterdagmiddag uw kater uit uw hoofd zal geblazen worden.

5. USA Out Of Vietnam — Zaterdag, 21u15, Vulture Stage

Canadezen zijn zoals Amerikanen, maar dan een pak vreemder. Dat merken we ook aan USA Out Of Vietnam (bonuspunten voor de bandnaam), dat waarschijnlijk hét buitenbeentje van deze Desertfest-editie zal worden. Maar dat maakt dit vijftal uit Montreal net de moeite waard om te checken. Verwacht geenszins een potje easy listening, want deze band houdt er een hoogst eigenzinnig repertoire op na. Debuutalbum Crashing Diseases & Incurable Airplanes laat een vreemde, maar intrigerende en bij wijlen overweldigende mix van doom, black, psych, drone, pop, shoegaze, postrock en nog een dozijn andere invloeden horen. Voor sommigen zal het de tanden stukbijten worden, maar eens je je laat meevoeren door dit complex klankentapijt, kan dit wel eens een unieke ervaring worden. Tip van het huis.

6. Causa Sui — Zaterdag, 22u10, Canyon Stage

Nog een dikke aanrader, want het hoeft niet voor iedereen drie dagen non stop beuk- en sloopwerk te zijn dit weekend. Vertoefde u vorig jaar in alle hemelsferen tijdens het (véél te korte) optreden van Colour Haze, dan kunnen we u met stip doorverwijzen naar het optreden van dit viertal uit Denemarken, die u terstond weer zullen omhullen met een warm deken van gloedvolle prog en psychedelica. Een beetje zalving voor de geest kan nooit kwaad op een festival als dit.

7. Earth — Zaterdag, 23u, Desert Stage

En wie na Causa Sui nog niet genoeg gezalfd is, kan zich meteen daarna als de wiedeweerga haasten naar het hoofdpodium voor de catharsis van dag 2: het legendarische Earth van de al even legendarische Dylan Carlson. Na begin jaren ’90 bijna achteloos de drone te hebben uitgevonden (check de klassieker Earth 2 uit 1993) volgde een ellenlang gevecht tussen Carlson, heroïne en de demonen in zijn hoofd. Na al deze overwonnen te hebben, verrijkte Carlson de minimalistische en tergend trage sound van Earth met country, folk en filmmuziek. Meesterwerk The Bees Made Honey In The Lion’s Skull, met zijn vele verwijzingen naar Cormack McCarthy’s boek Blood Meridian (ook een aanrader), zijn weidse, kristalheldere gitaarlijnen en grootse geluid de ultieme soundtrack voor de woestijn. Meer dan terechte headliner voor Desertfest dus.

8. Tangled Horns — Zondag, 16u45, Canyon Stage

Dit kwintet Kempenzonen draait al enkele jaren mee, maar blijft verrassend genoeg (zeker gezien de stevige undergroundreputatie) wat onder de radar zweven. Hopelijk komt daar na Desertfest verandering in, want Tangles Horns kan prat gaan op een weergaloze livereputatie, en een oerdegelijke mix van stoner en blues. Hun nieuwe plaat Unstoppable Force is net klaar, dus hopelijk krijgen we wat spiksplinternieuw materiaal op ons bord. Ga dat zeker zien, maar blijf wel een beetje uit de buurt van zanger Tim. Die durft nogal eens bijten.

9. Valient Thorr — Zondag, 17u25, Desert Stage

We zouden het bijna vergeten, maar er mag ook wel eens stevig gefeest worden op Desertfest. En we kunnen er vergif op innemen dat tijdens de set van Valient Thorr het dak, de muren en de riolering van Trix naar de kloten zullen geholpen worden. Want deze bende wilde hyena’s uit North Carolina, aangevoerd door de enigmatische vetzak Valient Himself, hebben een reputatie van weergaloze rock & roll-beesten hoog te houden. Verwacht gedrenkt te worden in liters zweet, bier, snot en misschien ook een beetje kots. Feestje, nietwaar?

10. Goatsnake — Zondag, 23u, Desert Stage

De absolute hoofdvogel van deze Desertfest-editie kunnen en willen we u absoluut niet ontzeggen, want het is er eentje om in te kaderen. Het legendarische Goatsnake geeft Vlaanderen een tweede kans om bewonderd te worden, nadat u het massaal liet afweten tijdens hun vorige optreden in Kortrijk enkele maanden geleden. De kolossale monsterriffs van meestergitarist Greg Anderson (Sunn O))) ), gecombineerd met de ronkende soulstem van Pete Stahl (Scream), maken van Goatsnake ietwat een supergroep, maar met superplaten als Goatsnake Vol. 1, Flower of Disease en het recente Black Age Blues (oké, dat zijn ze allemaal) onder de arm kan het niet anders of dit wordt de spreekwoordelijke bloemekee op deze drie dagen Desertfest.

Dat zijn dan wel onze tien tips voor een geslaagde Desertfest- editie. Maar hey, laat u vooral niet slaafs leiden door onze zogezegde ‘expertise’, en ga er zelf op uit. Zeker de moeite waard zijn ook Dozer, Pendejo, Vandal X, Orange Goblin, Bongripper, Papir en Ufomammut. Mocht u nu helemaal het bos door de bomen kwijt zijn, check zeker eens onze Spotify-playlist, die u op weg kan helpen.

Oh, en de échte mafketels kunnen nu donderdag al beginnen inpilsen op de enige echte Pré-Desertfestparty van vzw Ondergronds in Antwerp Music City, met optredens van Grey Window, Sons Of Tonatiiuh, Gigatron2000 en het olijke Kempische dj-duo The Babylon Doom Cult dat hun eigen wereldrecord “zo veel mogelijk obscure en onbeluisterbare Circle-platen in één dj-set draaien” zullen proberen verbeteren.

Zei daar iemand dat-ie een saai leven heeft?

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

verwant

PSYCHONAUT

17 augustus 2023Pukkelpop, Hasselt

Psychonaut

8 april 2023Trix, Antwerpen

Le Guess Who? 2019 :: Vergeet wat je weet over festivals

Ja, dat is Björk op de foto. Haar onverwachte...

Earth :: 25 februari 2015, De Kreun

Earth bracht vorig jaar met Primitive And Deadly een...

Freakscene’s Summer Bummer (10 augustus) :: Duik in de avant-garde

Al vijfentwintig jaar lang staat Radio Centraals programma Freakscene...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in