Heuvel & Lodewijk :: January Jones: 7. Het Lijk van Lenin

Na een lange afwezigheid staat de stoere heldin January Jones al enkele jaren weer op post. Tekeningen én scenario blijven een toonbeeld van klassieke degelijkheid. In Het Lijk van Lenin verzorgt tekenaar Eric Heuvel voor het eerst ook zelf (een deel van) het scenario.

Wanneer vliegenierster January Jones en haar mecanicien Rik bij een vlucht per ongeluk de Russische grens oversteken, worden ze gedwongen om te landen. De vondst van een Amerikaanse op Russisch grondgebied, zorgt er voor dat zowel Stalin als het verzet hun kans willen grijpen. Door het ontvreemden van het gebalsemde lijk van Lenin wil het verzet het heersende regime stabiliseren. January en Rik willen voor alles terug naar hun thuisland. Naast Het Lijk van Lenin bevat dit album nog het korte verhaal Het Halve Werk.

Met Het Halve Werk luidden Eric Heuvel en Martin Lodewijk in 2009 de terugkeer in van January Jones in het heropgerichte tijdschrift Eppo. Na dit korte verhaal besloten ze verder te gaan met lange verhalen van albumlengte. Met Het Lijk van Lenin tekende Heuvel voor het eerst een verhaal op eigen scenario. Hoewel het verhaal aansluit bij de sfeer van de andere verhalen, slaagt Eric Heuvel er toch minder goed in om de focus te behouden. Het geheel hangt meer aan mekaar van losse plotwendingen zonder een sterk overkoepelend verhaal. Zelfs met een kort verhaal als Het Halve Werk is het verschil al opvallend. Martin Lodewijk is één van Nederlands beste scenaristen en dat talent blijkt eens zo duidelijk in dit album. Op maar een handvol bladzijden slaagt hij er in om een klassiek avonturenverhaal te vertellen dat mooi afgerond is.

Met January Jones beleefde Eric Heuvel vanaf 1988 zijn doorbraak. Zijn stijl in de beste traditie van de klare lijn draagt bij aan het retrogevoel van de hele reeks. Doorheen de jaren heeft Heuvel zijn stijl verder verfijnd en iets moderner gemaakt. Ook in reeksen als Bud Broadway of Het Geheim van de Tijd wist hij een breed publiek te bereiken. In 2012 won Eric Heuvel zelfs de Stripschapprijs, de grootste erkenning voor een individueel stripmaker in Nederland. Sinds de terugkeer van January Jones in 2009 gaat het merendeel van zijn aandacht weer uit naar de vliegenierster. Bud Broadway verzeilde op de achtergrond.

De talloze historische verwijzingen naar de woelige periode van de jaren 1930 geven January Jones dat tikkeltje meer. Lodewijk slaagt er in om die verwijzingen heel subtiel in het verhaal te verwerken. In die periode waren piloten nog veel meer superhelden, mensen die onverschrokken de natuurwetten tartten en volop de wereld nog konden ontdekken. January Jones is het perfecte voorbeeld van dat type klassieke en onverschrokken heldin. Na het eenmalige uitstapje van Eric Heuvel op de scenaristenstoel, werken beide heren momenteel samen aan het achtste deel van de reeks, opnieuw een lang verhaal. Net in die lange verhalen blinkt January Jones echt uit. Het Lijk van Lenin is alleszins wel een amusant intermezzo in één van de beste Nederlandse stripreeksen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + een =