Poppunt gaat de boer op met lokale helden

Op de laatste dag aprilse grillen haalt Poppunt alle paarden van stal. Overal in Vlaanderen — en dat mag u bijna letterlijk nemen — kan u op grote en kleine podia de beste stukken van de lokale muzikale oogst komen degusteren. Niks te doen op 30 april? 1.081 dingen te doen op 30 april, ja!

In het kader van de Week van de Amateurkunsten bedacht Poppunt het project “Lokale Helden”, waar plaatselijk muzikaal talent van over heel Vlaanderen zichzelf in de kijker kan zetten. In zowel grote steden als kleine dorpen kan je de hele dag in jeugdhuizen, clubs, marktpleinen, bibliotheken en cafés genieten van het ene optreden na het andere. Rock, jazz, punk, metal, folk, techno, hiphop, you name it, ergens in je buurt zal je wel ergens een show naar uw goesting tegenkomen. Een overzicht?

In Antwerpen pakt muziekcentrum Trix uit met een gratis optreden van drie aanstormende bands. Tungsten en Karl Mascara severen naar verluidt stevige lappen rock & rol, en headliner Grimmsons bewandelt de schaduwzijde van postrock, punk en shoegaze. Hun vorig jaar uitgebrachte EP blies ons al van onze sokken, dus ga ze zeker checken. Verder kan je in het Antwerpse nog op concertwandeling op vier verschillende locatie in Edegem met onder meer Lighthousing en Tijs Delbeke, een skafestival in Jeugdhuis Wollewei in Turnhout of een DJ-contest in het exotische Nijlen.

In Oost-Vlaanderen is het Gent dat hoge ogen gooit met een heus stadsfestival genaamd “Tunes”, dat op verschillende locaties in de Arteveldestad een indrukwekkend diverse line-up zal torsen. Vooral de jazzoptredens steken hier de ogen uit, met toppers De Beren Gieren en Manngold De Cobre Bij Sint-Jacobs. Maar ook in andere locaties zoals de Hot Club De Gand, Café Afsnis of de Sint-Jozefkerk kan je naar hartenlust snuisteren tussen een karrenvracht muzikaal Gents talent. Verder kan je in Lokeren naar een heus “Lokale Heldenfestival” met onder meer Warhola, en in Eeklo kan je terecht in de Huysmanshoeve voor “Onteigend” met niemand minder dan Leopard Skull die ook al op Incubate mocht spelen.

In West-Vlaanderen is het vooral Kortrijk dat zijn talentschuur openzet met een uitgebreid festival op verschillende locaties met in totaal meer dan 40 Kortrijkste groepen die met hun beste sets zullen uitpakken. Van sludgemetal van Page Down over droompop van Sperwer tot americana van Fathers & Sons: spek voor ieders bek onder de Broeltorens. Ook in het verre Nevele vindt er een interessant concept plaats, waar lokale muzikale professionals en ‘anciens’ hun favoriete Nevelse band selecteerden voor een showcasefestival genaamd “Bekende Held Benevelt Latent Talent”. De prijs voor origineelste evenementstitlel is alvast uitgedeeld.

In Brussel zet de AB de deuren van Huis23 open voor een selectie jonge Brusselse muzikanten van allerlei slag: a capella zang van One Bird Orchestra, akoestische folk bij yadayn tot experimentele electronica bij Zomb. en Russel Clay. Professionele feedback van ‘enkele mensen die het kunnen weten’ krijgen ze er zomaar gratis bij. In de Beursschouwburg kan je genieten van een avondje experimentele muziek, samengesteld door Raphael Absolomme (ofte: Spookhuisje). In Leuven is het feesten geblazen met twee optredens (waaronder eentje van Barefoot and the Shoes) en enkele dj’s in het STUK of de opening van de Libertad-feesten met mondharmonicatovenaar Steven De Bruyn die met Stevo & Dave uw rootsrockdorst stevig zullen lessen.

In Limburg tenslotte kreeg men in Genk het lumineuze idee om een dertigtal huiskameroptredens te organiseren onder de noemer 30/30/30. Maar dat concept bleek zo populair, dat er uiteindelijk meer dan 60 optredens in meer dan 50 verschillende locaties werden geboekt. Van plaatselijk pop-, rock-, en hiphoptalent tot jeugdorkesten en koren: Genk zal op 30 april bruisen met muziek.

En dat is nog slechts een steekproef uit de meer dan duizend optredens die je op 30 april kan meemaken tijdens Lokale Helden. Laat Simonneke van Thuis dus maar eens een avondje in haar zetel zitten janken, en trek er maar op uit om uw plaatselijke muziekscene te bewonderen. U zal er geen sikkepit spijt van krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =