Oriol & Zidrou :: Drie Vruchten

Zidrou blijft alomtegenwoordig in de stripwereld. Drie Vruchten is zijn tweede samenwerking met de Spaanse tekenaar Oriol. Een grimmig én geweldig gruwelsprookje.

Na een lang en gelukkig leven nadert de dood voor de koning. Zijn angst voor de dood maakt dat hij een pact sluit met de duivel. Zo kan hij ontkomen aan de dood en voor eeuwig voortleven. Uiteraard hoort er een aanzienlijke wederdienst tegenover te staan. Zo moet zijn dochter trouwen met de duivel en moeten zijn drie zoons uitmaken wie de dapperste is en wie de koning dus zal opvolgen. De koning zet al zijn geluk op het spel voor persoonlijk gewin. Hij ontkomt niet aan zijn noodlot en sleurt zijn familie en volk mee in de afgrond. De enige dochter blijkt uiteindelijk diegene die de sleutel tot de oplossing in handen houdt.

In Drie Vruchten hanteert Zidrou de klassieke structuur van een sprookje, met heel wat herhalingen en de bijhorende archetypische personages. Het trieste lot van de egoïstische koning wordt strak opgebouwd in de richting van een onontkoombare climax. Goed en kwaad zijn duidelijk gescheiden, de moraal van het verhaal is overal aanwezig. De grote meerwaarde van Drie Vruchten is zonder twijfel het indrukwekkende schilderwerk van Oriol (voluit Oriol Hernandez). Na een eerste geslaagde samenwerking met Zidrou in Het Vel van de Beer (eveneens bij Blloan vertaald) zet hij in Drie Vruchten nog enkele stappen vooruit. Zijn expressieve tekeningen doen denken aan het vroege werk van Nicolas De Crécy, met opvallende kleuren en veel donkere tinten. Ze maken het geweld in deze strip nog bruter en doordringender. De evolutie van zijn werk is nu al indrukwekkend, de toekomst mag dan ook veel mooie dingen inhouden voor het werk van Oriol.

Mede dankzij Zidrou is een hele school aan getalenteerde Spaanse tekenaars bekend geworden bij een internationaal publiek. Oriol behoort ook tot dezelfde generatie als Jordi (o.a. Lydie) en Roger (Jazz Maynard of Michel). Het aantal one-shots dat Zidrou schrijft, is indrukwekkend. Bijna maandelijks verschijnt er wel ergens een verhaal van zijn hand. De afgelopen jaren werden verschillende van zijn albums met prijzen bekroond en ook het publiek is weg van zijn uiteenlopende, maar altijd geëngageerde verhalen. Stilaan is hij ook in het Nederlands een vaste waarde en worden al zijn albums steevast vertaald.

Drie Vruchten is een donker en meeslepend sprookje, met passend tekenwerk. Het realisme van Zidrous andere werk is hier ver weg, maar toch blijft de menselijkheid van het verhaal overeind. De koning is immers maar al te herkenbaar in zijn hang naar het eeuwige geluk. De selectieve blindheid die daarmee gepaard gaat, is maar al te zeer des mensen. Net door die herkenbaarheid blijft ook Drie Vruchten een typische Zidrou. De menselijkheid van zijn verhalen geeft zijn oeuvre net een grote meerwaarde tegenover dat van zijn collega-veelschrijvers. Drie Vruchten is een zoveelste proeve van dat talent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − twaalf =