Reinhart :: Hunker Bunker: 3. Flink opgeschoten

Hunker Bunker maakt de overstap van Bries naar Strip 2000. Meteen verschijnt dit derde deel ook op een regulier albumformaat. De inhoud van de grappen blijft onveranderd fris.

Eerder dit jaar kwam het nieuws dat de voorpublicatie van een wekelijkse strook Hunker Bunker in Libelle stopgezet zou worden. Toch blijft Reinhart nieuwe stroken produceren. Ook een nieuw album is er nu, voor de gelegenheid voorzien van een andere vorm door een andere uitgeverij. Na twee delen op een oblongformaat bij Bries gaat de reeks verder met het album Flink opgeschoten, het eerste deel op een klassiek formaat. Toch blijft Hunker Bunker allerminst een klassieke gagreeks. Reinharts tekenstijl blijft geïnspireerd door abstracte kunstenaars, wat zorgt voor eigenzinnige figuren en opvallende kleuren. Tegelijk kiest hij voor familiehumor die gebaseerd is op een extreem hoge herkenbaarheid. Het contrast met zijn wat afstandelijke tekenwerk is groot, maar jaagt de lezer zeker niet weg. Integendeel: na drie delen is Hunker Bunker stilaan een vaste waarde geworden in de Vlaamse stripwereld.

De familie Hunker woont nog steeds met z’n vieren in een bunker: papa, mama en de dochtertjes Mart en Cella. Doorheen de strips groeien de kinderen mee met de lezer. Ook de typische taferelen die bepaalde leeftijden kenmerken, evolueren zo mee. De humor in Hunker Bunker is ook zacht van aard. Vooral de herkenbaarheid geeft aanleiding tot grappen, zonder gebruik te maken van absurdisme of provocatieve humor. Verschillende jaren werd Hunker Bunker dan ook in Libelle gepubliceerd, net als in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. Libelle stopte dan wel de samenwerking, toch blijft Hunker Bunker bestaan. Gagstrips zijn in sterke mate afhankelijk van publicatiekansen in dag- of weekbladen. De toekomst van Hunker Bunker lijkt dus onzeker. Gezien de lage drempel van deze strip en de mogelijkheden naar een erg brede doelgroep moet er echter een tijdschrift te vinden zijn dat de belevenissen van de familie Hunker een plaats wil geven.

Alleszins is klagen uit den boze met een nieuw album in de rekken. Bovendien is Reinhart bij Strip 2000 bij een erg levendige uitgeverij terechtgekomen, die het afgelopen jaar zijn catalogus stelselmatig verbreed heeft. Bovendien verleggen de Nederlanders hun vizier ook naar Vlaanderen. Zo worden momenteel de oude Biebelstroken ingekleurd en in albumvorm heruitgebracht en brengen ze ook alle albums van Jump opnieuw in druk, samen met nieuwe delen. Een echte familiestrip als Hunker Bunker lijkt dan ook helemaal op zijn plaats in het fonds van deze uitgeverij. Flink opgeschoten toont eens te meer waarom Reinhart de meest fijnzinnige onder de Vlaamse striphumoristen genoemd mag worden. Tegelijk doet dit album denken aan het al lang aangekondigde tweede deel van Reinharts debuutstrip Just. Misschien vindt ook die strip wel een nieuwe thuis bij Strip 2000?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + 15 =