Judd Winick, Doug Mahnke & Paul Lee :: Batman: Under the red Hood. 1

Zat er iemand te wachten op deze Nederlandse vertaling van een verhaal uit 2005? Moest Jason Todd terug tot leven gebracht worden? De meningen lopen uiteen, maar u oordeelt best zelf.

Under the Red Hood was zeven jaar geleden vrij controversieel. Niet het minst omdat scenarist Winick de al lang overleden partner (Robin) van Batman, Jason Todd, terug tot leven bracht. Meer nog, Jason blijkt intussen een extreem gewelddadige antiheld te zijn, die zich bekend maakt als Red Hood. Jason legde met de hulp van The Joker het loodje in 1988 in het album Een sterfgeval in de familie. Winick baseerde zich echter op het Batmanverhaal Hush, geschreven door Jeph Loeb, waarin werd gesuggereerd dat Jason wel eens in leven zou kunnen zijn. Winick gaat met dit gegeven verder en bouwt er vervolgens een verhaal rond. In 2010 werd dit verhaal trouwens ook verfilmd in een vrij succesvolle animatiefilm die je gemakkelijk terug vindt op het wereldwijde web.

Geen gemakkelijke opgave voor Winick. Vooral omdat we in Hush voortdurend op het verkeerde been gebracht werden. Oorspronkelijk was het Clayface die de identiteit van Jason bleek aangenomen te hebben, maar uiteindelijk blijkt het graf van Jason geen lichaam te bevatten. Loeb gaf zijn opvolgers dus een beetje de pap in de mond om Jason terug op te voeren.

Winick werkt vooral met flashbacks om het personage Jason Todd te kunnen vatten. Flashbacks waarin vooral Alfred een belangrijke rol speelt. In dit verhaal is hij voor Batman duidelijk wat Watson voor Sherlock Holmes was. Batman heeft intussen zijn handen meer dan vol aan Black Mask, de huidige baas van de onderwereld in Gotham City. Maar dan duikt een nieuwe tegenstander op in de stad die zowel helden als schurken in de weg zit: Red Hood. Batman wordt compleet in de war gebracht door dit personage. Is hij gewoon een misdadiger die voor eigen rekening werkt of schuilt achter dat masker een bekend gezicht ? Misschien iemand uit het verleden van de duistere ridder? Batman kan letterlijk niet rusten voor de waarheid over deze nieuwe vijand, die hem keer op keer te slim af is, aan het licht komt.

Red Hood wordt een geduchte tegenstander voor Batman. Hij slaagt er zelfs in The Joker te ontvoeren en die het pak rammel van zijn leven te geven. Voor een keer slaagt iemand er zelfs in om de schaterlach van The Joker in stilte om te zetten. Als Batman Jason uiteindelijk op het spoor komt, ontstaat er een episch gevecht. Een lange flashback die de verrijzenis van Jason uit de doeken doet en aangeeft waarom hij de kant van het Kwade heeft gekozen, onderbreekt het duel.

De plot is dus vooral voer voor de Batmanfan. Hoewel Winick de tijd neemt om zijn personages te duiden, blijft het moeilijk om bepaalde zaken te begrijpen. Waarom is Bruce Wayne zo geobsedeerd door het Jason-personage? De Nederlandse vertaling is chronologisch gezien dan ook geen logische zet. Als je Batman alleen in het Nederlands volgt, ontbreken er enkele schakels. Het is dus aan te raden om Hush eerst ter hand te nemen (in het Nederlands verschenen in 2011) en vooraf ook Een sterfgeval in de familie (1991) te lezen.

Mocht de plot nog niet voor genoeg verwarring zorgen, dan misschien wel het personage Red Hood. Het is immers niet de eerste keer dat we hem tegen komen. De eerste Red Hood vinden we terug in The Man Behind the Red Hood waarin hij de latere Joker wordt nadat hij in een vat zuur moet springen. In The Killing Joke van genie Alan Moore zijn Red Hood en The Joker verschillende figuren en leent Red Hood zijn kostuum aan verschillende criminelen uit om de politie op het verkeerde spoor te zetten. Na de Red Hood die Jason Todd blijkt te zijn, komt het personage nog in verschillende verhalen in een bijrol op de proppen, maar dan is het niet duidelijk wie Red Hood uiteindelijk is.

Nog even vermelden dat het tekentalent van Doug Mahnke gerust naast dat van Jim Lee mag staan. Hij zorgt voor de nodige sfeer en speelt doordacht met flashbacks met oog voor detail. Under the Red Hood krijgt nog een tweede deel om het verhaal af te maken.
Maar zoals gezegd: Batman voor gevorderden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − negen =