Just 1 :: Het Vlindernet (Reinhart)

Het Vlindernet is het stripdebuut van de Leuvense illustrator Reinhart. Dit eerste deel van wat zal uitgroeien tot de reeks Just ademt een heel eigen sfeertje uit. Als beslagen graficus heeft deze auteur nu al een eigen tekenstijl uitgepuurd die mooi aansluit bij de retrosfeer van dit album.

Geboren als Reinhart Croon (1971) verovert deze Leuvenaar sinds halfweg de jaren negentig de Vlaamse media. Zijn illustraties en vormgeving keren terug bij De Standaard, Woestijnvis en de tijdschriften Libelle en Goed Gevoel. Na meer dan 10 jaar acht hij nu de tijd rijp om zijn eerste stripverhaal op de mensheid af te vuren. Het Vlindernet is het eerste deel uit de reeks Just, genoemd naar het hoofdpersonage. Just is een jonge schilder die ongewild terechtkomt in een complexe moordzaak. Als volleerde ’held tegen wil en dank’ brengt hij toch de onfrisse waarheid aan het licht, met alle gevaren van dien.

Grafisch staat Reinhart op eigen benen. Door zijn jarenlange ervaring als illustrator werd het publiek al grondig geïndoctrineerd door zijn wat abstracte tekenstijl die in het tekenaarswereldje het midden zoekt tussen de klare lijn en Dupuy en Berbérian. We vonden er zelfs echo’s van Olle Berg in terug, om maar te zeggen hoe relatief dergelijke vergelijkingen kunnen zijn. Zelfs de inkleuring is eigenzinnig, en per scene en pagina werkt Reinhart steeds met enkele kleurvlakken, die heel erg uit mekaar kunnen liggen. Soms dreigen ze de leesbaarheid wat te bedreigen, maar nergens wordt het storend. Ook wat het scenario betreft, maakt Reinhart een beloftevol debuut. Echt verrassend wordt dit moordmysterie nergens, maar anderzijds is het een aangenaam weglezend humoristisch avonturenverhaal met kleurrijke personages. Het moest allemaal wat snel gaan, maar als debutant is het niet meer dan normaal dat je heel veel informatie in één album wilt stoppen.

Met een laat debuut (Reinhart is een flinke dertiger) als dit rijst natuurlijk de vraag waarom de auteur nu pas de strip ontdekt heeft. In interviews zegt Reinhart daarover dat hij al heel lang een album wilde maken, maar dat het pas begon te rollen wanneer hij besloot zelfstandig illustrator te worden. Naast de vele commerciële opdrachten tekent hij nu aan zijn verhalen. Just 2 is daarbij maar één van de lopende projecten, naast een nieuwe gagstrip. Afwachten hoe deze volleerde tekenaar verder evolueert als verhalenverteller.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − 1 =