Concertseizoen Vooruit in de startblokken

Konden de muziekprogrammatoren van Kunstencentrum Vooruit zich in het voorjaar al eens opwarmen, dan volgt nu het echte werk en zijn ze volop in de weer met het nieuwe muziekseizoen in de Gentse cultuurtempel. We leiden u even door een greep uit het komende aanbod.

Wat het ontregelde rockgebeuren betreft, is deze vrijdag (19/9) al niet te versmaden: eerst treedt het gereputeerde noisetrio Magik Markers aan. Gejaagde ritmes, paniekerige zang, dissonante gitaren; alles wat de goegemeente de kast op jaagt zal er te horen zijn. Vermoedelijk wordt het allemaal nog wat confronterender met het duo Caspar Brötzmann & FM Einheit. Brötzmann komt rechtstreeks uit de studio, waar hij voor het eerste in jaren een nieuwe plaat met zijn power trio Massaker afwerkte, terwijl Einheit, voormalige percussionist bij Einsturzende Neubauten, zich volledig heeft toegelegd op de bouwsector en in de weer gaat met bakstenen, staalplaten, gigantische springveren en drilboren. Een veiligheidshelm is optioneel.

Nog rock? Op 30/9 komt Suuns z’n uiterst sobere krautrockvariant nog eens uit de doeken doen. U vraagt zich af hoe ver je de muziek kan ontmantelen zonder aan zeggingskracht in te boeten? Afkomen, want deze band heeft er z’n specialisatie van gemaakt. Het lokale gebeuren komt op 9/10 dan weer in de aandacht in het Vooruit Café: daar speelt Ping Pong Tactics, trots van het Meetjesland, een gratis concert. De band komt er zijn tweede plaat voorstellen. Verwacht bedrieglijk poppy postpunk met vinnige weerhaakjes.

In de pop- en (vooral) rootssector valt er ook nog een en ander te beleven: zo komt Gang Gang Dance-drummer Brian DeGraw met z’n soloproject bEEdEEgEE (ergens tussen foute synthpop, disco en iets minder aanstootgevende elektronica). Op 4/10 een knappe combinatie, wanneer de outsider folkies van Wooden Wand gekoppeld worden aan Josephine Foster, die de randen van folk en psychedelica afschuimt. Op 2/11 is het dan weer aan het Colombiaanse gezelschap Meridian Brothers, een echte bricolageband die een resem exotische rootsgenres door de mangel draait met krakkemikkige pop en 60s psychedelica. Op plaat al behoorlijk verslavend, benieuwd wat dat live wordt.

Er wordt ook over de muurtjes van de Westerse muziek gelonkt: het Turkse instrumentale trio Hayvanlar Alemi gaat proberen om het Café op z’n kop te zetten met een mix van Oosterse en Westerse muziek die ze in Turkije als geen ander beheersen (ook gratis), terwijl Toeareggitarist Mdou Moctar met zijn opzwepende gitaarwerk en repetitieve ritmes iedereen in een trance probeert te spelen. Onderuitgezakt op een steltje hangen is alleszins geen optie, laat dat duidelijk zijn.

Dan: de combinatie film & muziek zorgt voor twee veelbelovende aankondigingen. Einde jaren zeventig maakte de Italiaanse horrorregisseur Dario Argento o.m. het tot klassieker uitgegroeide Suspiria. Een belangrijke factor in het succes van de film, was de legendarische soundtrack van de progrockband Goblin. Die zakt helemaal af naar Gent om de film live te begeleiden. Niet te missen! En dat geldt ook voor de performance van de Nederlandse DJ en elektronicaproducer Legowelt, die muziek gaat maken bij een vertoning van Werner Herzogs Aguirre, Der Zorn Gottes, een weergaloze, obsessieve klassieker uit het meesterlijke oeuvre van het Duitse genie.

Last but not least: in samenwerking met Kraak organiseert Vooruit voor het eerst Eastern Daze, een festival dat “de brug slaat tussen etnische folktradities en hedendaagse underground” en uitpakt met een indrukwekkende combinatie van namen, met psychrockhelden Pelt en sufi-trancemeesters Master Musicians Of Joujouka, die al decennialang een inspiratiebron zijn voor roots- en rockmuzikanten op verschillende continenten. Vraag het anders maar eens na bij Ornette Coleman, Robert Plant of The Rolling Stones. Verder zijn er ook nog de Portugese gitarist Norberto Lobo, het van vele walletjes etende Belgische duo Razen en het nieuwe project Toad. Onze supertip: Joshua Abrams’ Natural Information Society, het project van freejazzbassist Abrams, die zich steeds meer ging toeleggen op traditionele muziek uit Noord-Afrika en zijn kunnen uit de doeken zal doen met een paar zwaargewichten uit o.m. Chicago.

Zo, Vooruit is er duidelijk klaar voor. Nu u nog. We zien u daar. Meer info op de website van Vooruit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 + 10 =