Boardwalk Empire: seizoen 4

Het vierde en voorlaatste seizoen van Terence Winters Boardwalk Empire is nu uit op blu-ray en dvd, in een verzorgde editie, voorzien van degelijke extra’s en een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit.

De serie

De kans is klein dat Boardwalk Emire ooit dezelfde mythische status zal bereiken als The Sopranos, de serie waarmee Terence Winter groot werd, maar ondanks een aantal foute keuzes in het scenario en een handvol mindere afleveringen, blijkt seizoen 4 zowaar een beloftevolle aanloop naar de finale, die vanaf september 2014 wordt uitgezonden in de VS.

Toen (en er komt een grote spoiler aan voor wie de serie nog niet tot aan het begin van seizoen 4 heeft gezien) Jimmy Darmody (Michael Pitt) het loodje legde aan het einde van de tweede reeks, was dat op zich een interessante plotwending, die het hele evenwicht van de serie op z’n kop zette – alles was mogelijk. Maar tijdens seizoen 3 kon je je soms niet van de indruk ontdoen dat de schrijvers niet ver genoeg hadden nagedacht over wat het verdwijnen van dat personage zou betekenen. De plot moest zich vaak in onmogelijke bochten wringen en het is dan ook leuk om te zien dat dit in het vierde seizoen voor een groot deel wordt rechtgetrokken. Ironisch genoeg gebeurt dat door de nadruk juist minder op Nucky Thompson (Steve Buscemi) te leggen, en meer op de personages die hem omringen of die uit zijn op de kruimels van zijn uit elkaar brokkelend rijk.

Het blijft ook fascinerend om te zien hoe de historische achtergrond organisch in de verhaallijnen van de serie verweven wordt; de focus op raciale spanningen is explicieter dan ooit en wordt intelligent aangepakt.

Tijdens de eerste afleveringen voel je dat de plot weer op gang moet komen – het seizoen begint nu eenmaal in de nasleep van de confrontatie tussen Nucky en Gyp Rosetti, zodat er een gevoel van anticlimax heerst. Maar zo rond aflevering vier verandert dat, om geleidelijk aan op te bouwen naar een tweedelige finale die tot het beste behoort dat we in de serie al gezien hebben en ons razend benieuwd maakt naar het einde. Kortom: seizoen 5 mag beginnen. We zijn er klaar voor.

De bluray

Net zoals de vorige seizoenen, ziet ook deze editie van Boardwalk Empire er schitterend uit op bluray: de serie is er altijd al een geweest die veel gebruik maakt van schaduwen en sterke contrasten tussen licht en donker. De bluray slaagt erin om haarscherp beeld te combineren met een gevoel van textuur – HD heeft soms de neiging om de beelden vlakker te maken; scherp maar niet meer filmisch. Dat wordt hier vermeden.

Zes afleveringen krijgen een audiocommentaar, die interessanter is dan het standaardvoer op tv-series; de oppervlakkige eigenlof blijft grotendeels achterwege. Daar bovenop een korte documentaire over de creatie van de sets, een panelgesprek met de producenten en vooral veel aandacht voor de geschiedenis achter de serie. Een aantal extra’s zijn er exclusief aan gewijd het geheugen van het publiek op te frissen na de vorige seizoenen en bijgevolg meer of minder handig naargelang je de serie al dan niet met tussenpozen bekijkt. Gezien de complexiteit van de plot lijkt het ons in ieder geval beter om Boardwalk Empire zo veel mogelijk als één lange tv-serie te bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − een =