Freakscene’s Summer Bummer (10 augustus) :: Duik in de avant-garde

Al vijfentwintig jaar lang staat Radio Centraals programma Freakscene (elke maandag te beluisteren van 20.30u tot 22u) garant voor een eclectische melange die de werelden van improvisatie, noise, folk, elektronica, mismaakte pop en zoveel meer de ether in zwiert. Om dat te vieren pakt Sound In Motion, leverancier van een gestaag groeiende concertreeks in het Antwerpse, nu uit met een al even uitzonderlijk festival, Freakscene’s Summer Bummer, dat op zondag 10 augustus plaatsvindt in het Zuiderspershuis.

Ondanks het wegvallen van heel wat vaste en minder vaste waarden, kan je nog altijd moeilijk spreken van een gebrek aan zomerfestivals. Maar als je eens bekijkt hoe veel er zijn die hun nek uitsteken voor minder evidente artiesten, of die nog verrassingen kunnen/willen aanbieden, dan wordt die lijst ineens wat minder lang. Deze Summer Bummer komt tegemoet aan dergelijke verzuchtingen door het bij elkaar brengen van een paar hooggewaardeerde buitenlandse kleppers en een paar binnenlandse artiesten om te ontdekken.

De aftrap wordt gegeven door De Halve Man, eigenlijk de optelsom van het strafstudietrio Sheldon Siegel (Erik Heestermans, Gino Coomans, Gerard Herman) en rietblazer Joachim Badenhorst. Het trio is al enkele jaren bezig om van de ‘v’ in vrije muziek terug een hoofdletter te maken, en met extra man Joachim Badenhorst, al jaren een van onze meest originele en creatieve artiesten (tip: zijn laatste soloplaat Forest//Mori), erbij wordt het ongetwijfeld heel, euh… ‘apart’. Maar er zou nog een extra verrassing komen met de aanpak van dat concert. Afwachten.

C. Young is een soloproject van Milan Warmoeskerken, gitaar- en toetsenman bij o.m. Flying Horseman, Blackie & The Oohoos en Mittland Och Leo (het elektronicaduo met Joke Leonare dat later dit jaar – eindelijk – een eerste full-album zal uitbrengen). De liefde voor vintage synths die hij bij Mittland Och Leo al kan botvieren, wordt hier verder uitgewerkt. Het resultaat: kale en onderkoelde nachtmuziek met repetitieve baslijnen en minimale beats die op de recent verschenen 10” Daily’s een brug slaat tussen Kraftwerk, Suicide en Raymond Scott.

Lieven Martens Moana, voorheen vooral bekend van Dolphins Into The Future, gaat iets doen met alleskunner Floris Vanhoof. Wat die ‘iets’ precies is, daar hebben we eigenlijk het raden naar, want de twee waren voorheen o.m. bezig met audiovisuele performances waar modulaire synths, field recordings, minimale elektronica en allerhande kosmische hersenmassages aan te pas kwamen.

Aluda Lextherni bestaat (puzzel het zelf maar uit met die letters) uit ‘Radio Centraalpioniers, notoire platenverzamelaars en elektronicafreaks’ Alex De Winter, Luther Vanhoof en Daniël Renders. Eerlijk gezegd: geen idee wat dat gaat opleveren. Ook spannend! En dat geldt ook voor het duo Stephen O’Malley en Steve Noble, samen goed voor het uitstekende St. Francis Duo (Bo’Weavil Recordings, 2012), dat exclusief voor dit festival naar Antwerpen afzakt. O’Malley maakte met Sunn O))) een plaat met de enige echte Scott Walker (op 22/9 in de platenwinkel), terwijl de veelzijdige Noble misschien wel dé Britse drummer van het moment is, als vast maatje bij o.m. John Edwards, Alexander Hawkins, Alan Wilkinson en Peter Brötzmann. We zagen de man een paar weken gelden nog in grootse vorm met het kwartet The Founder Effect. Advies: gaat dat zien.

En dan: nog eens de beuk erin, maar dan anders. Wie de namen Brian Chippendale (Lightning Bolt, Black Pus), Massimo Pupillo (Zu, Offonoff, Hairy Bones) en Mats Gustafsson (een eindeloze reeks albums vol ontaard getoeter – op de tijd dat u deze alinea leest heeft hij een plaat opgenomen, een project opgericht en een paar rietjes kapotgeblazen) ziet, die weet eigenlijk al genoeg. Dit is een trio met de verwoestende kracht van een legertje kamikazes, met de verzengende doeltreffendheid van een precisiebombardement en de hondsdolle furie van een stelletje gedrogeerde coureurs die niet over, maar door die berg daar gaan koersen. Nu al de meest opwindende band van de festivalzomer, en eentje die slechts 4 optredens speelt: in Kopenhagen, Berlijn, Ravenna en Antwerpen. Jawel, toch wel.

Tenslotte: afsluiten in slow motion, met de dronerockers van Earth, undergroundiconen en wegbereiders die met lede ogen zagen hoe anderen met de veren gingen lopen, maar gestaag gebouwd hebben aan een idiosyncratische carrière die tot in de hoogste regionen van de rock-‘n-roll met ontzag wordt behandeld. De band onder leiding van Dylan Carlson, goed voor gitzwarte slenterrock tussen een begrafenismars en verkoolde Americana, maakt zich ook klaar voor het bij Southern Lord te verschijnen Primitive And Deadly. Misschien valt er een voorsmaakje te rapen in Antwerpen?

Dat alles voor 16 euro (VVK). DJ Aldo Struyf krijgt u er zomaar bovenop. Zo kan het dus ook. Tot dan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 12 =