Scott Walker en Sunn O))): een prachtige nachtmerrie die uitkomt

Het muziekjaar 2014: het ploetert aardig verder, maar tot nu toe nog maar weinig echte uitschieters. Dat was echter buiten Scott Walker en Sunn O))) gerekend: Scott Walker laat de avant garde experimenten van zijn laatste drie platen (stuk voor stuk fantastisch, bevreemdend en ronduit angstaanjagend) varen voor de drones van de heavy metal van Sun O))): de vrucht van hun samenwerking, Soused (betekent zoveel als “doorweekt”, “dronken”, “gepekeld” of “in elkaar geslagen”), komt al uit op 22 september.

Zeggen dat we een klein vreugdedansje hebben gemaakt bij het binnenkomen van dit nieuws is een understatement: we hebben ineens een fles sterke drank koud gezet (er is geen andere manier om een plaat als deze door te komen). Scott Walker heeft normaal gezien een wachttijd van gemiddeld een decennium tussen platen onderling nodig, maar deze keer komt Soused er al, nog geen twee jaar op de hielen van het aartsdonkere Bish Bosch.

Het idee kwam van Sunn O))): zij hadden Scott Walker benaderd voor een samenwerking op hun album Monoliths & Dimension (het fantastische “Alice” was inderdaad op zijn lijf geschreven) maar Walker wees hun aanbod vriendelijk af. Het idee bleef in Walkers hoofd spoken en uiteindelijk kwam hij met vijf songs aandraven om samen met Sunn O))) op te nemen, een heavy metal band met een constant veranderende bezetting, niet vies van experimenten met avant-garde en innemende, door drones gevormde soundscapes.

Zo geschiede: de vijf tracks van het album werden opgenomen in Londen in het begin van dit jaar en geproduceerd door Scott Walker zelf, Peter Walsh (met wie Scott Walker al een eeuwigheid samenwerkt) en Mark Warman. De eer (en gitaren) van Sunn O))) werd door Stephen O’Mallye, Greg Anderson en Tos Nieuwenhuizen hoog gehouden. Geen flauw benul waar we ons in september aan mogen verwachten, maar eerlijk gezegd: dat bevalt ons wel. Tracklisting vindt u hieronder, maar een hoes is er nog niet.

Soused:

  1. Brando
  2. Herod 2014
  3. Bull
  4. Fetish
  5. Lullaby

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =