Mikkel Sommer & Antoine Ozanam :: Burn Out

Casterman serveert nog eens straffe kost. De ondergang van agent Ethan Karoshi is een denderende leeservaring van twee getalenteerde stripmakers. Een Nederlandse vertaling zou nog volgen bij dezelfde uitgeverij.

Met zijn werk voor de hippe Britse uitgeverij Nobrow deed de Deen Mikkel Sommer al eerder vele lezers opkijken. Losse lijnen die toch een zweem van realisme behouden, gaan gepaard met opvallende kleuren. Recent verscheen bij Casterman een eerste one-shot voor de Franse markt, met een scenario van Antoine Ozanam. Hoewel Burn Out initieel voorzien was voor de collectie KSTR, verschijnt het album nu toch zonder extra label. Wellicht een teken aan de wand voor de toekomst van het op vernieuwing drijvende KSTR?

Aan de kwaliteiten van Burn Out zal het verdwijnen van KSTR alleszins niet liggen. Waar Antoine Ozanams eerdere (onvertaalde) scenario’s vaak nog gebukt gingen onder een te grote ambitie die de leesbaarheid van zijn strips fnuikte, zit het bij Burn Out net goed met de combinatie van die ambitie en de leesbaarheid. Ethan Karoshi is een flik in de Amerikaanse stad Reno, in het broeierige Nevada. Aan het einde van de jaren zeventig zit Ethan aan het einde van zijn loopbaan. Hij wordt erg gewaardeerd door zijn collega’s en zijn gezinsleven scheert hoge toppen. Tegelijk komt Ethan weg met een minnares, want echt alles lukt voor hem. Plots komt er een kink in de kabel, waardoor de hele constructie die hij rond zijn leven opgebouwd heeft, langzaam begint af te brokkelen. Stilaan lijkt het wel alsof iemand hem heel doelbewust als prooi heeft uitgekozen en stap voor stap zijn leven kapot wil maken. Ethan wil achterhalen wie dat is en wat zijn band met die persoon dan wel kan zijn.

De liefhebbers van de betere Amerikaanse politiefilm zullen veel plezier beleven aan deze strip. De Deense tekenaar Mikkel Sommer voorziet Burn Out van tekeningen die bijna druipen van de vochtige hitte. Ook zijn kleuren dragen daartoe bij. Bovendien slaagt hij er in het kleurenpalet van een film uit de jaren zeventig met overtuiging op te roepen. Zijn losse, schetsmatige stijl zit vol leven en onderhuidse spanning: alleszins een fijne kennismaking met een nieuwe naam in de stripwereld. Tot nog toe publiceerde hij buiten Denemarken enkel het kleine Engelstalige boekje Obsolete voor Nobrow. Daarmee wist hij wel al internationaal hoge ogen te gooien, waarmee de verwachtingen waren gewekt voor zijn eerste volwaardige strip.

Casterman brengt Burn Out eerst uit in het Frans en belooft volgens de auteurs ook een Nederlandstalige editie op de markt te brengen. We hopen dat dit ondanks de inperkingen van het vertaalde fonds toch nog gerealiseerd zal worden. Burn Out is alleszins een klepper van een strip: het zou zonde zijn om deze parel aan het grote publiek te ontzeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + twee =