Zu :: Goodnight, Civilization

82836549

Zu is terug. Er werd eigenlijk weinig gehoor gegeven aan de split van de band, ook al kwam die niet zo heel lang na Carboniferous, hun meest succesvolle album. Misschien dachten velen dat het trio even aan wat welverdiende rust toe was. Nochtans is dit het soort band dat je snel mist. Omwille van z’n werkethiek, ongebreidelde energie en fenomenale live présence. Een tijd geleden werd de hereniging aangekondigd, nu is er meteen ook (een beetje) nieuw werk, dat laat horen dat de draad eenvoudigweg opgepikt wordt.

Nu ja, sommigen gaan zeggen dat dit Zu niet meer is. Als je pakweg duizend (het kunnen er ook wat meer zijn, maar vermoedelijk niet veel minder) concerten speelt met dezelfde muzikanten, creëer je natuurlijk iets dat een eenvoudige klik overstijgt. Dan ben je, zeker in het geval van een unieke band als Zu, allemaal verantwoordelijk voor de identiteit van de band. Drummer Gabe Serbian (ook van The Locust) zal Jacopo Battaglia niet doen vergeten (zijn stijl niet, zijn humor niet), maar dat hoeft ook niet. Het trio zal altijd herkenbaar blijven en het valt te hopen dat deze bezetting geen kloon wordt van de oude.

Met muzikanten als Massimo Pupillo (bas) en Luca T. Mai (baritonsax) zit je wel goed. Zij zijn voortdurend bezig met zichzelf opnieuw uit te vinden, inspiratie op te doen bij verwante muzikanten (van Mats Gustafsson en Ken Vandermark tot Fantômas en Nobukazu Takemura), terwijl ze hun blik steeds op de toekomst gericht houden. Hun discografie is ook een veelkleurig amalgaam: steeds Zu, en steeds anders. Deze nieuwe, ultrakorte EP – drie tracks, samen goed voor amper elf minuten – lijkt de loodzware koers van Carboniferous met onverminderde energie verder te zetten.

De titeltrack pakt meteen uit met een ultraheavy bassound, pure sludgemetal, waar snel het gelaagde saxwerk en de hyperkinetische drumstijl uit kunnen springen. Het lijkt wel alsof Mai de experimenten met klanklagen uit Mombu gewoon voortzet bij Zu, inclusief dat tribale vuur. Daarna wisselen de secties zich af, met proggy wendingen, haast machinaal gehamer, blieps op een repetitieve basgroove en saxloops waarop loos gegaan wordt. Jazz, prog en metal in de blender en mixen maar. Yep, Zu is terug.

“Silent Weapons For Quiet Wars” sluit iets meer aan bij de wendbare Zu van de vroegere jaren, maar dan met een heavy sound. Dit is pompen of verzuipen, stijf van de testosteron staande jazzcore, met een lang middenstuk dat eigenlijk niet meer dan uit z’n voegen barstende rock-‘n-roll is. Niet bepaald de meest originele Zu-compositie, maar het vuur zit er wel nog altijd in. Afsluiten gebeurt tenslotte met een cover van The Residents’ “Easter Woman”, uit hun demente Commercial Album. De aanwezigheid van Barney Greenway van Napalm Death (eerst met monnikachtig gezang, daarna met die bekende grunt) is opvallend, maar maakt er ook niet meer van dan wat het is, een folieke.

Kortom: het is goed om Zu terug te hebben. Goodnight, Civilisation, maar dan vooral dat titelnummer, bewijst dat het trio nog altijd iets te vertellen heeft. Nu komt het er alleen nog op aan om te mikken op de symbiose van vroeger en meer eigen werk aan de man te brengen.

De band gaat in juni/juli op tour. Voorlopig zijn er nog geen Belgische concertdata bekend. We rekenen op één of meer festivalverschijningen.

6.5
https://www.facebook.com/vajrazu
Trost
La Tempesta Dischi

verwant

Consouling Night, 27/4 @ Trix :: Hello darkness, my old friend

Het is simpel: die van Consouling Sounds hebben ofwel...

Zu :: Jhator

Bij Zu denken we meestal aan spastisch kabaal op...

Yodok :: IIII

De voorbije jaren waren de twee van Yodok –...

4 x kabaal :: Zu, Lightning Bolt, Child Abuse & KEN mode

In een ideale wereld kunnen we de hele dag...

Freakscene’s Summer Bummer :: 10 augustus 2014, Zuiderpershuis Antwerpen

Goh, het Zuiderpershuis, dat was lang geleden. Het statige...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in