Morvan, Looky & Thill :: Hercules: 1. Het Bloed van Nemeos

De mythe van Hercules blijft inspireren. Jean-David Morvan geeft er nu ook zijn draai aan. Gelukkig tillen zijn tekenaars het resultaat tot een aanvaardbaar niveau op.

In de Griekse mythologie moest Hercules twaalf werken uitvoeren voor koning Eurystheus. Hierbij moest Hercules alzijn kracht en intelligentie aanspreken om elk werk tot een goed einde te brengen. Ook vandaag blijft Hercules een graag geziene figuur in films en boeken. De Franse scenarist Jean-David Morvan heeft nu het plan opgevat om in twaalf albums het verhaal van Hercules te vertalen naar een sciencefiction context.

In deze strip is Hercules een strijder in een onbekende wereld. Als MerK, een krijger en huurling, wordt hij door Eurystheus opgevorderd om twaalf werken te verrichten om zo zijn schanddaad tegenover zijn vrouw en kinderen uit te wissen. Zo komt hij in dit eerste deel terecht op de planeet Nemeos, waar hij een robotachtige leeuw moet bekampen. Die leeuw blijkt gezinnen uit te moorden in opdracht van anderen. Hercules ontdekt de verschrikkelijke plot achter deze moorden en wil er een permanent einde aan stellen. Zoals Morvan wel vaker doet, hangt hij zijn scenario op aan enkele wat fragmentarische scènes. Zijn verhaal geeft weinig continuïteit en de lezer wordt van hot naar her gestuurd. Het is vooral ergerlijk hoe weinig moeite hij zich getroost om de personages en hun wereld te introduceren. Daardoor blijven de figuren wat van karton en is het moeilijk om mee te leven met wat er hen overkomt. Bovendien lijken alle figuren dan ook minstens op de rand van de criminaliteit te leven, wat na een tijdje ook gaat vervelen.

Voor het tekenwerk rekende Morvan op een duo van onbekende tekenaars. Looky (een wat kig pseudoniem van Vivien Chauvet) staat in voor het concept van de pagina’s en de indeling van het verhaal. De indrukwekkende en donkere tekeningen in Hercules blijken in hoofdzaak van de hand van Olivier Thill te komen. Op zijn website toont hij delen van computertekeningen en -ontwerpen, die hij in Hercules voor het eerst in een strip laat fungeren. Voor de liefhebbers van het geschilderde fantasywerk is deze Hercules alleszins gesneden koek. Hij slaagt er samen met Looky in om beweging in de pagina’s te krijgen en het statische van de losse illustraties te overstijgen. De visuele kant van Hercules zit zeker snor, met één van de meer indrukwekkende debuten van de laatste tijd.

Met een voorzien beloop van maar liefst twaalf albums is Het Bloed van Nemeos enkel de aanloop naar het grotere verhaal in deze reeks. Morvan mag dan in het vervolg iets creatiever uit de hoek komen en meer energie steken in het uitwerken van de interplanetaire wereld van Hercules en de Axiomatikos. Op die manier kan hij zijn reputatie als populair scenarist waarmaken en op een meer gelijk niveau komen met zijn tekenaars.

5.5
Looky, Olivier Thill
http://www.uitgeverijdaedalus.be

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Morvan, Evrard & Ben BK :: De Robbedoesvrienden 1: Een Robbedoesvriend is moedig en eerlijk

Het Robbedoesuniversum is een minireeks rijker. De Robbedoesvrienden brengt...

Bertail, Morvan / Riffaud :: Madeleine, verzetsstrijdster :: 1 De gewapende roos

Madeleine Riffaud, een van de laatste getuigen van de...

Scie Tronc & Jean-David Morvan :: De Dode Monnik: 1. Het vervloekte manuscript

Spectaculaire decors en indrukwekkend getekende pagina’s maken van de...

David Evrard, Séverine Tréfouël & Jean-David Morvan :: Irena 1: Het getto

Silvester trapt 2022 op gang met een stapeltje boeken...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in