Een “Tookah” op uw bakkes van Emiliana Torrini

Ze heeft ons lang laten wachten, maar vijf jaar na Me And Armini staat Emiliana Torrini er terug. Over exact een week ligt Tookah, haar vierde plaat, in de winkel, single “Speed Of Dark” is nu al op YouTube te beluisteren.

Ze komt van ver, die Emiliana. Na een aarzelende start in IJsland als tiener-jazz-zangeresje, en een vrij onopgemerkt debuut Love In Times Of Science, brak ze in 2005 door met Fisherman’s Woman; een intieme plaat waarop ze de dood van haar geliefde verwerkte. Drie jaar later zou ze met “Jungle Drum” een onverwachte hit scoren, die haar tot op de Radio 2’s van deze wereld bracht. Te horen aan de erg eighties aandoende single “Speed Of Dark”, dat voor eens en altijd bevestigt dat dit wel degelijk ook de vrouw is die Kylie’s “Slow” aan de wereld schonk, gaat ze deze keer voor nog meer hitsucces.

Zegt de IJslands-Italiaanse chanteuze zelf: “Voor mij was mijn eerste plaat een kwestie van songs leren schrijven, de tweede van werken aan mijn eigen melodieën en teksten, en draaide Me And Armini om loslaten. Bij de opnames van Tookah ging het om het verkennen van klank en beeld, om zo mijn eigen geluid te vinden. Ik ben een ambachtsvrouw, en deze plaat staat wat mij betreft voor de evolutie die Dan (Carey, haar vaste schrijfpartner) en ik hebben doorgemaakt.”

En die titel? “‘Tookah’ is een verzonnen woord, waar ik een diepe en verzaligde band mee heb; het is je kern, het ‘ik’ waaruit je bent geboren voor het leven je aankleedde met al zijn bagage. Het is wat ons met alles en iedereen verbindt; dat waar de sufis om rondtollen. Het is de plotse dankbaarheid die je kunt voelen als je niets bijzonders aan het doen bent, maar alles voor héél even perfect is. Sommigen noemen het God, ik noem het mijne ‘Tookah’.”

ok, dan, Emiliana!

De tracklist:

  1. Tookah
  2. Caterpillar
  3. Autumn Sun
  4. Home
  5. Elisabet
  6. Animal Games
  7. Speed Of Dark
  8. Blood Red
  9. When Fever Breaks

“Speed Of Dark

Een tien minuten durende remix door Andrew Weatherall:

Het nieuwe “Animal Games” op een recente sessie die Emilana speelde:

Emiliana Torrini speelt op 13 november in de Botanique in Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − 3 =